Lemezkritika

2006.10.13. 09:42

Ghymes: Messzerepülő

A Ghymes új albuma ismét felemel, megérint bennünket, elszáll velünk, hogy aztán visszatérjen két lábbal a földre. Valljuk be, az együttesnek ma már kultusza van hazánkban.

Baranyi György

Lemezei sorra sikeresek, nagy példányszámban fogynak, koncertjei telt házat vonzanak, bárhova is menjen. A felvidéki csapat persze mindezt ki is érdemelte. Zenéjüket nehéz besorolni, hiszen az táplálkozik a magyar, illetve a közép- és kelet-európai népzenékből, amelyhez „modern” (szintetizátorok, gitárok, szaxofon) hangszerek is társulnak. Még leginkább a világzenébe próbálják beilleszteni őket. A lényeg azonban az, hogy a Ghymesnek valódi és kitartó rajongótábora van, akik most örülhetnek, mert megjelent az együttes új CD-je.

A Messzerepülő című korongon 13 felvétel kapott helyet, s a dalok fő szerzője most is Szarka Tamás, akihez néhány szám erejéig társult a fivére, Szarka Gyula is. Éppen ez utóbbi nevéhez fűződik egy érdekesség: megzenésítette Petőfi Sándor egyik bordalát a lemezre. A zenében csak úgy tobzódnak a népi hangszerek, a különböző ütősök, amelyek igazán változatossá teszik a műveket. Érdekesek a szójátékos címek (Csengőcsángó, Szinkópé, a játékos, reggae dallamot behozó Csillagreggae), no és a szövegekben kódolt üzenetek. Remekül szólnak a hegedűk (igazán kápázatos, ahogy a Nyugtató című dal elején és közepén a címmel ellentétben egyáltalán nem nyugodt módon, igencsak torzítva játszik e hangszeren Szarka Tamás), a különböző fúvósok. Vérbeli Ghymes-anyag született, a jelenkor változásaira reflektáló, modern hangzású. A felvétel kiváló minősége pedig a (rév)komáromi FAMBI Stúdiót dicséri. (Ghymes: Messzerepülő. Kiadó: EMI)

Számlista:
1.        Regölés
2.        Életvíz
3.        Hú, hú
4.        Holnapután
5.        Csengőcsángó
6.        Szép jel
7.        Szinkópé
8.        Kördal
9.        Álom elé
10.       Teremlakó
11.       Nyugtató
12.       Csillagreggae
13.       Messzerepülő

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!