Lemezkritika

2007.01.26. 08:48

U2: 18 Singles

Újabb évforduló, amely egy válogatás CD megjelentetésére adott alkalmat. Az ír U2 együttes ugyanis 1976 őszén alakult meg, még mint középiskolás zenekar, és ez alkalomból kiadtak egy, a pályájukat átfogó összeállítást kislemezsikereikből.

Baranyi György

Bono (ének), Edge (gitár), Adam Clayton (basszusgitár) és Larry Mulan Jr. (dobok) azóta világhírnévre tettek szert (ezt igazából az 1987-es The Joshua Tree album hozta meg), koncertjeik telt házasak, különleges eseménynek számítanak a világ bármely pontján, és a lemezeiket is viszik, mint a cukrot. A mostani korongra összesen 18 daluk került fel.

Már a lemez borítója is érdekes, hiszen itt középiskolás kori képük néz szembe velünk, az idő tájból, amikor az együttes megalakult. Azonban pont ebből a korai korszakból nem szerepel egy dal sem a válogatásban, pedig talán megérte volna... Mindenesetre még így is az oly jól ismert, kiváló U2-számok sorakoznak egymás után, mindenféle kronológiai vagy logikai sorrend nélkül. A sorból sajnos több lemez is kimaradt, nem tudni, miért (így talán teljesebb lett volna az összeállítás), helyettük viszont kapunk más csemegét, két új felvételt.

Közülük az egyik a U2 és az amerikai Green Day közös előadásában feljátszott The Saints Are Coming (amely egy hajdani skót punkbanda, a Skids számának feldolgozása), amely a Catrina hurrikánban elpusztult New Orleansért szól jótékonysági célból (valójában az ott eltűnt hangszerek pótlására). A másik pedig a U2 legújabb dala, az együttestől a megszokott stílusban előadott, vonóskíséretű Window In The Skies. A többi pedig a jól ismert, kiváló U2-slágerek gyűjteménye. Külön meg emlékezni arról, hogy kimondottan igényes és informatív a CD-t kísérő füzetecske is.

Ebben ugyanis az érdekes fotók mellett a számok szövegei, a kiadásuk éve, adatai, illetve hogy melyik lemezről valók is megtalálhatók. És persze nem maradhatott le a U2-hoz kapcsolhatóan néhány emberi jogi és állatvédő szervezet e-mail és postacíme sem... (U2: 18 Singles. Kiadó: Universal Music)

Számlista: 1. Beautiful Day 2. I Still Haven’t Found What I’m Looking For 3. Pride (In The Name Of Love) 4. With Or Without You 5. Vertigo 6. New Year’s Day 7. Mysterious Ways 8. Stuck In A Moment You Can’t Get Out Of 9. Where The Streets Have No Name 10. Sweetest Thing 11. Sunday Bloody Sunday 12. One 13. Desire 14. Walk On 15. Elevation 16. Sometimes You Can’t Make It On Your Own 17. The Saints Are Coming 18. Window In The Skies

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!