Lemezkritika

2007.03.28. 15:20

Filmzene: Flags Of Our Fathers

Nagyon kedvelt témájuk a filmrendezőknek a második világháború. A történelem e korszakáról, hadszíntereiről, emberi sorsairól sokféle feldolgozásban láthattunk már filmeket. Közéjük tartozik a legújabb két alkotás, amelyeket a világhírű színész, Clint Eastwood rendezett.

Baranyi György

Méghozzá ugyanarról a témáról, ugyanarról a csatáról, csak kétféle nézőpontból. Így a csendes-óceáni szigetért, Iwo Jimáért 1945 februárjában zajló küzdelmet, az ottani partraszállást megnézhetjük a két ellenfél szemszögéből is: az amerikaiak, illetve a japánok részéről két külön mozifilmben. Az amerikai katonák sorsáról készült produkció a Flags Of Our Fathers (magyarul A dicsőség zászlaja címen került forgalomba, számomra kissé érthetetlen fordítási okokból) címet viseli, míg a japán pedig a Letters From Iwo Jima (Levelek Iwo Jimáról) címet kapta. Az előbbi, azaz az amerikai „szempontú” alkotás nem véletlenül foglalja címébe a zászló szót: a háború egyik legismertebb fotója (Joe Rosenthal haditudósító fényképe) készült ugyanis erről az ütközetről, amikor hat tengerészgyalogos együttes erővel tűzi ki egy magaslatra az amerikai zászlót.

A film e katonák sorsán keresztül — akik közül hárman még aznap életüket vesztették a harcokban — mutatja be Clint Eastwood ragyogó rendezésében a csatát. A témához pedig kiváló filmzene is társul. Ennek érdekessége, hogy ezt nem más, mint maga a rendező, Clint Eastwood szerezte, így bebizonyítva, hogy filmzeneírónak sem akárki. Nagyon izgalmas, összetett, érzékeny zenét komponált, amely a mozi jeleneteit erősíti (a nagyzenekari átirat Lennie Niehaust dicséri). A filmben, így a zenéjét tartalmazó CD-n is megidéződik a kor a ’40-es évek hangulatát tükröző különböző, korabeli szvinges, dzsesszes, női vokálegyüttes dalokkal, instrumentális felvételekkel.

Köztük szerepel például a világhírű Washington Post March, vagy a Győzelmi polka (Vict’ry Polka), illetve az I’ll Walk Alone. Sőt, még egy-egy rövidebb Haydn- és Mozart-mű is szerepel a felvételek között. Mindent összevetve az utóbbi idők egyik legjobb filmzenéje született meg. Az pedig külön öröm lehet a számunkra, hogy egy-egy ilyen filmzenealbum kapcsán mindig megjelennek magyar nevek is a nagyzenekari tagok között. Most például a Vicki Miskolczy vagy a Janet Lakatos név csenghet ismerősen... (Filmzene: Flags Of Our Fathers. Kiadó: Warner)

Számlista: 1. The Photograph 2. I''ll Walk Alone (performed by Dinah Shore) 3. Knock Knock (Kyle Eastwood, Michael Stevens, Andrew McCormack, Graeme Flowers) 4. Wounded Marines 5. The Thunderer (John Philip Sousa) 6. Armada Arrives 7. Goodbye Ira 8. Symphony In G Minor, 3rd Movement (Wolfgang Amadeus Mozart) 9. String Quartet Opus #6, 2nd Movement (Joseph Haydn) 10. Inland Battle 11. Flag Raising 12. Any Bonds Today? (Irving Berlin) 13. Summit Ridge Drive (performed by Artie Shaw and His Gramercy Five) 14. Vic’try Polka (Sammy Cahn and Jule Styne) 15. The Medals 16. Platoon Swims 17. Washington Post March (John Philip Sousa) 18. Flags Theme 19. End Titles Guitar 20. End Titles

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!