Lemezkritika

2007.11.06. 13:18

Mark Knopfler: Kill To Get Crimson

Egy újabb mesélős, csendes, lassúbb, bensőséges album született a rockzene nagy alakjától, Mark Knopflertől. Nyugodt pillanatokra nagyon ajánlott!

Baranyi György

A papája révén félig magyar származású Mark Knopflert és csapatát, a Dire Straitset még a hetvenes évek végén ismerte meg a zeneszerető közönség. Mark egyéni hangú gitározásával, gitárkezelésével és dalaival új színt hozott az akkorra kissé megfáradt rockzenébe.

Aztán sorra jöttek a sikerlemezek a Dire Straitstől a nyolcvanas években, míg a kilencvenes években már csak ritkábban jelentkeztek, hogy aztán szépen csendben 1995-re végleg(?) befejezzék a közös zenélést. Knopfler azóta szólólemezekkel állt elő, amelyek természetesen tovább vitték a jól ismert hangzást. Jórészt azt a vonalat, amely inkább a sztorizós, történeteket elmesélő dalokra épült, kedves, dallamos, elektromos és akusztikus gitározással, amúgy Knopfler-módra, kissé orrhangon előadott énekkel. Bár ezek a szólóalbumok meg sem közelítették a Dire Strait sikereit, de ettől még kimondottan jók és élvezetesek. Legutóbb a country énekesnővel, Emmylou Harrisszel készített egy közös albumot (All The Roadrunning), most pedig itt van az újabb Knopfler-szólóalbum, a Kill To Get Crimson. A lemez maghallgatása után rögtön ami eszembe jutott, az volt, hogy gitáros-énekesünk már megengedheti magának azt, hogy olyan dalokat írjon, olyan lemezt készítsen, amelyben a legnagyobb örömét leli, és nem kell a piaci trendeket követnie. Nem is akarja talán már szélesíteni rajongótáborát, hiszen az épp elég nagy, így a törzsközönség biztosan vevő erre a kissé örgecske, nagyon nyugis, túl sok izgalmat nem hozó zenére.

Merthogy most is erről van szó: Mark Knopfler a sztorizós vénájából írja a dalokat, mintha csak egy kandalló előtt ülve mesélne el nekünk történeteket, nagyon bensőségesen, barátságosan, meghitten, néha melankolikusan. Csak néha gyorsul be egy kissé a ritmus, amúgy alapon maradunk a  legtöbb dalban. Persze meseszépen megírt, meghangszerelt és előadott számokról van szó, ám tény, hogy autóban ne nagyon hallgassuk ezt a CD-t, mert könnyen belealhatunk. Hideg, fázós, összebújós napokra, otthon azonban kiválóan megfelel. Knopfler nem akar kibújni a bőréből, láthatólag nagyon jól érzi ő magát így is, a rajongók pedig valószínűleg már ezt a zenészt szeretik. (Mark Knopfler: Kill To Get Crimson. Kiadó: Universal) 

Számlista:

 1.       True Love Will Never Fade
 2.       The Scaffolder’s Wife
 3.       The Fizzy And The Still
 4.       Heart Full Of Holes
 5.       We Can Get Wild
 6.       Secondary Waltz
 7.       Punish The Monkey
 8.       Let It All Go
 9.       Behind With The Rent
10.      The Fish And The Bird
11.      Madame Geneva’s
12.      In The Sky

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!