Lemezkritika

2008.02.11. 09:52

Budapest Bár Volume 1.

Időutazás a 30-as évekbe, vendéglői cigányzenébe oltott bármuzsikával és az alternatív színtéren mozgó énekesekkel: zseniális végeredménnyel.

Baranyi György

Úgy tűnik, egyre inkább népszerűbbek lesznek a múlt század kupléi, filmdalai, bár- és szalonzenéi. Azok a számok, amelyek még javarészt a két világháború között születtek meg neves zeneszerzők, szövegírók tollából, s amelyek legtöbbje mind futó sláger volt a maga idejében. Ezek az édesbús, sokszor elégikus szerzeményeket most több előadó is leporolja, és új hangszerelésben, felfogásban énekli el a mai közönségnek (lásd például Szabó Eszter legutóbbi albumát!). Ezek közül is az egyik legérdekesebb vállalkozás a Budapest Bár nevű csapaté, amely egyfajta egyvelegét adja a cigányzenének, a dzsessznek és az alternatív zenéknek, nem egyszer elektronikus alapokkal.

De mielőtt bárki megijedne, hogy miféle keverék sül ki mindebből, megnyugtathatom, hogy a végeredmény több mint fogyasztható: egyszerűen zseniális. Nem kellett ehhez más, csak Farkas Róbert, aki megfordult már több csapatban is. A fiatal zenész tehetség a 100 Tagú Cigányzenekarban volt prímás, majd játszott-játszik a Besh O Dromban, a Romano Dromban, a Kistehén Tánczenekarban. Zenei kirándulásokat tett több területre, s így született meg a Budapest Bár ötlete is. Maga köré gyűjtött olyan tehetséges zenészeket, mint Farkas Mihály cimbalmos, Ökrös Károly tangóharmonikás, zongorista, Farkas Richárd bőgős, és igényes szalonzenét, dzsesszt játszanak. A korabeli dalok elénekléséhez pedig tíz olyan magyar énekest választott ki, hívott meg, akik főleg az alternatív zenei szférában mozognak. Ők a következők: Frenk (Hiperkarma), Keleti András (Colorstar), Kiss Erzsi (Egy Kis Erzsi Zene, Erik Sumo), Kiss Tibor (Quimby), Kollár-Klemencz László (Kistehén Tánczenekar), Lovasi András (Kispál és a Borz, Kiscsillag), Németh Juci (ex-Anima Sound System), Ruttkai Bori (Specko Jedno), Szalóki Ági (Ökrös, Besh O Drom), Szűcs Krisztián (Heaven Street 7).

Az énekesek közül nem egy már kimondottan otthonosan mozog e témában, hiszen együtteseikkel maguk is adnak elő kuplékat, szalonzenéket, persze átformálva őket a maguk nyelvezetére (mint a Kistehén Tánczenekar vagy a Quimby). A lemezre felkerült dalokat (mint például: Szívemben bomba van, Nem wurlitzer a verkli, Halálos tavasz, Gyűlölöm a vadvirágos rétet, Egy kis édes félhomályban, Köszönöm, hogy imádott, A muzsikusnak dalból van a lelke) így aztán remekül oldották meg, valóban úgy érezheti magát a hallgatóság, mintha egy kis időutazásban lenne része, a korabeli kabarékban, bárokban, mulatókban, kávéházakban üldögélne, vagy éppen a rádiót hallgatná, a filmeket nézné. Szinte mindegyik szám telitálalat, és a bónuszként előadott, a 30-as évek Amerikájából származó angol nyelvű szám sem lóg ki ezért a sorból.
Néhány felvétel modern elektronikus zenei alapokat kapott (persze csak módjával, hogy ne zavarja az összképet) a zenész körökben jól csengő nevű Zoohacker és Jutasi Tamás segítségével.

Mint a CD-hez társuló kis füzetkében áll, ez a projekt Farkas Róbert első kísérlete arra (innen ered a címben a Volume 1.), hogy az úgynevezett éttermi magyar cigányzenét élvezhetővé tegye a mai zenékhez szokott fül számára. Nos, ha ezzel a küldetéssel eléri azt (márpedig remélhetőleg így lesz), hogy sikerül mind ezt a fajta cigányzenét és a régi, hajdanvolt slágereket jobban megismertetnie a mai fiatalokkal vagy akár csak a középnemzedékkel is, már fontos volt, amit csinált. Így lesz valóban generációk, műfajok és kultúrák találkozása a Budapest Bár. (Budapest Bár Volume 1. Kiadó: EMI) 

Számlista:
1. Szívemben bomba van (Kiss Tibor, Németh Juci)
2. Csak egy nap a világ (Lovasi András)
3. Halálos tavasz (Kollár-Klemencz László)
4. Munka után (Szalóki Ági)
5. Drágám, néha téved az ember (Frenk)
6. A muzsikusnak dalból van a lelke (Keleti András)
7. Ezt a nagy szerelmet (Kiss Tibor)
8. Az egyiknek sikerül (Kollár-Klemencz László)
9. Egy kis édes félhomályban (Keleti András)
10. Rózsafa virít (Szalóki Ági)
11. Este fess a pesti nő (Rutkai Bori)
12. Nékem csak Budapest kell (Németh Juci)
13. Gyűlölöm a vadvirágos rétet (Frenk)
14. Köszönöm, hogy imádott (Németh Juci, Szűcs Krisztián)
15. Én nem tudom, mit hoz a holnap (Kiss Erzsi)
16. Nem wurlitzer a verkli (Kiss Tibor)
17. Tenyeremen hordom (Lovasi András)
18. Szívemben bomba van – rádió verzió (Kiss Tibor, Németh Juci)
19. Bonus: Love Me Or Leave Me (Németh Juci)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!