Lemezkritika

2008.02.19. 09:24

Filmzene: Asterix az olimpián

Barátaink, Asterix és Obelix most az olimpián kergetik őrületbe a rómaiakat. A film zenéje nem kevésbé élvezetes.

Baranyi György

Jelenleg is játsszák a mozikban az Asterix-sorozat legújabb darabját. Az Asterix az olimpián (Asterix aux Jeux Olympiques) című francia film egyébként minden idők legnagyobb költségvetésű európai filmje. Benne olyan színészeket láthatunk, mint Gerald Depardieu, Alain Delon (aki Cézár szerepét játssza), de szerepet vállaltak benne neves sportolók is. Így a Forma-1 többszörös bajnoka, Michael Schumacher ez esetben egy négyfogatú római lovas versenykocsit hajt, a labdarúgó Zinédine Zidane egyiptomiként mutatja be, mi is az az ókori foci, s ugyancsak feltűnik kosarasként Tony Parker is.

A filmben Asterix és Obelix az ókori olimpiára mennek, hogy felkészítsék a gall Alafolix herceget a megméretésre, aki beleszeretett egy szép görög hercegnőbe. Sajnos éppen ugyanabba, amelyikbe Cézár fia, Brutus is. Ebből pedig számtalan bonyodalom származik…

A bő humorú filmhez remek zene is társul, amely Frederic Talgorn komponista érdeme. Igazi vidám, játékos jól hangszerelt, sok nagyzenekari hangszert használó, ütemes, érdekfeszítő és ha kell, ünnepélyes a mű eredeti zenéje. Követi az eseményeket, és általa fel is tudjuk idézni azokat. Nincsenek túlírva a különböző tételek, amelyekben az Asterix és Obelix rész jól eltalált zenei motívuma többször is visszatér. A záró tizenegy perces tétel pedig jól foglalja össze és gondolja tovább mindazt, amit előtte már külön részekben kaptunk. A filmzene CD-n egyébként a film score-ja előtt négy olyan felvétel is szerepel, amely a mozihoz íródott. Ebben kettőben Lois Andrea és Big Ali énekel, kiváló funky és hip-hop dallamok kíséretében. A furcsa nevű Hakimakli által előadott szám elektrós alapokra épül, akárcsak az Eight száma is, amely funky-elektropop. Ezekkel együtt kerek egész, jól felépített filmzene készült Asterix legújabb kalandjához. (Filmzene: Asterix az olimpián. Kiadó: Warner)

Számlista:
1. All We Need (Lois Andrea feat. Big Ali)
2. Funk Machine (Asterix Funk) (Big Ali feta. Lois Andrea)
3. Dollaly (Hakimakli)
4. Supermatural Funky Fresh (Eight)
5. Générique Début
6. Astérix et Obélix
7. „Mais Nous Sommes Romains!"
8. En Route Vers Olympie
9. Les Juges
10. Dr. Mabus
11. Bain Mousse-La Palestre
12. Entrainement D''Alafolix
13. Scéne Du Balcon
14. Ouverture Des Jeux Et Parade
15. Congrés De Druides Et Idéfix Cherche Panoramix
16. Test Du Coléoptére
17. Course De Relais
18. Lancer De Disque – Alafolix Et Humungus
19. Brutus Se Dope Et Se Dégonfle
20. Préparatifs De La Course De Chars 1
21. Préparatifs De La Course De Chars 2
22. La Galére
23. Couronnement Et Banquet Final
24. La Course De Chars
25. Besoin De Rien, Envie De Toi (Benoit Poelvoorde)

Baranyi György -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!