Lemezkritika

2008.02.25. 10:49

Paul McCartney: Memory Almost Full – 2 CD Edition

Az új anyag kétlemezes változata, melyen Paul sztorizik is a dalokról.

Baranyi György

A Brit Awards angol zenei díj múlt heti gáláján Paul McCartney különdíjat vehetett át a zene fejlődése érdekében kifejtett tevékenységéért. Ez alkalomból is érdemes szót ejteni tehát a tavaly megjelent új lemezéről (amelyet korábban már bemutattunk e rovatban, lásd: http://szoljon.hu/index.php?apps=cikk&cikk=89223), amelynek megjelent egy kibővített, kétlemezes változata (sőt, azóta már egy de luxe kiadvány is, amely még ez utóbbinál is bővebb, hiszen DVD-vel is kiegészült, rajta öt koncertfelvétellel és két dal videójával). Az egykori Beatles-tag még most, túl a hatvanon is igen aktív, sok koncertezés tölti ki az idejét (meg mostanában a válása), hiszen mint mondja, őt igazából ez élteti. Arra is futotta az erejéből, hogy összeállítson egy háromkorongos DVD-t is, The Paul McCartney Years címmel, mely karácsony előtt jelent meg, és 1970 óta tartó szólópályafutásának (közte a Wings-korszaknak is természetesen) nagyon gazdag, sokrétű, átfogó, minden igényt kielégítő összegzése.

A legutóbbi lemezére  visszatérve: az anyag inkább a kísérletezős, zenei kalandokba bocsátkozó McCartney-t mutatja, semmint a slágergyárost. Bár rögtön a nyitószám Dance Tonight egy igazán fülbemászó darab, és persze ezenkívül is kapunk bőven dallamokat, ám a számok többsége zeneileg és ritmikailag is összetett, nem egyszer karcos, kemény hangvételű. Ezzel pedig mintegy visszakacsint a Beatles híres 1968-as White Albumához, amelyen szintén ilyen vegyes, zeneileg is nagyon érdekes, előremutató McCartney-szerzemények szerepeltek. A kétlemezes kiadvány egyik korongján tehát a már ismert alaplemezt kapjuk. A másodikon három felvétel szerepel, illetve McCartney mesél a lemezen szereplő dalokról, a hozzájuk kapcsolódó élményekről, a megszületésükről, illetve a felvételük körülményeiről. Ez utóbbit főleg az angolul jól tudók élvezhetik.

A három szám közül az első, az In Private egy instrumentális, rockos darab. A Why So Blue inkább Paul slágeres vonulatát erősíti, kellemes melódia, jó refrénnel, míg a harmadik, a 222 már ismét kísérletezős típus, a szokatlanabb hangvétel jellmezi. A Memory Almost Full egyébként Paul első olyan lemeze, amely nem egy nagy kiadónál, jelesül az EMI-nál jelent meg, hanem egy kis kiadónál, a Hear Musicnál (a terjesztő pedig a Universal Music). Ő már ezt is megteheti. Pláne, ha továbbra is ilyen kiváló anyagokat komponál. (Paul McCartney: Memory Almost Full – 2 CD Edition. Terjeszti: Universal) 

Számlista:
CD1:
1. Dance Tonight
2. Ever Present Past
3. See Your Sunshine
4. Only Mama Knows
5. You Tell Me
6. Mr Bellamy
7. Gratitude
8. Vintage Clothes
9. That Was Me
10. Feet In The Clouds
11. House Of Wax
12. The End Of The End
13. Nod Your Head
CD2:
1. In Private (instrumental)
2. Why So Blue
3. 222
4. Paul talks about the music of Memory Almost Full

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!