Lemezkritika

2008.10.24. 10:08

The Academy Is...: Fast Times At Barrington High

A lendületes zenét játszó fiatal amerikai együttes már a harmadik lemezével jelentkezik.

Baranyi György

A furcsa nevű The Academy Is... egy amerikai fiatalokból álló pop-punk együttes. Legalábbis a meghatározásuk ez, már ami a zenéjüket illeti, de rögtön tegyük is hozzá: az általuk játszott muzsika azért a ma annyira kedvelt brit gitárzenében nyomuló csapatoktól sem áll távol, a punkhoz pedig (legalábbis aminek a punkot mi ismerjük) annyi köze van, hogy ugyanúgy sodró lendületű számokkal dolgoznak főként. Merthogy amúgy nem annyira punkos kinézetű srácokkal van dolgunk, ha megnézzük a borítóképet, nagyon is trendire veszik inkább a figurát. (De hol is vagyunk mi már a hetvenes évek végére jellemző punk világától?!) Az viszont biztos, hogy a The Academy Is... zenéje kiváló, fiatalos, olyan, amelyre érdemes odafigyelni.

A csapat egyébként még 2002 táján alakult meg, és eddig — több tagcserétől övezve — két lemezt adtak már ki (Almost Here és Santi). Ezeket nagy tetszéssel fogadta a közönség, így semmi akadálya nem volt annak, hogy elkészítsék harmadik CD-jüket is, amely a Fast Times At Barrington High címet kapta. Rajta tizenkét húzós, erős felvétel kapott helyet, olyanok, amelyek remekül illeszkednek abba a fősodorba, ami a mai modern zenéktől elvárható. Az, hogy két gitáros van, már eleve meghatározza a hangzást, amely nagyon tömör lett ezáltal. Az énekes William Beckett hangja pedig amúgy is viszi a számokat.

A dalok természetesen roppant dallamosak, és bár első végighallgatás után marad egy kis hiányérzetünk, már ami a változatosságot illeti, hiszen eléggé hasonlítanak egymásra a felvételek (egy-két lelassulás kivételével mind az ütemesebb kategóriába tartoznak), de az tény, hogy akármelyikből sláger lehet. (Ilyen rögtön a nyitó About A Girl, vagy aztán a His Girl Friday vagy éppen a The Test.) Márpedig egy ilyen pop-punk lemezhez nem is kell ennél sokkal több.

(The Academy Is...: Fast Times At Barrington High. Kiadó: Warner)

[caption id="" align="alignright" width="350"] Az élet már csak ilyen, ahogy a The Academy Is... bemutatja
[/caption]Számlista:
1. About A Girl
2. Summer Hair = Forever Young
3. His Girl Friday
4. The Test
5. Rumored Nights
6. Automatic Eyes
7. Crowded Room
8. Coppertone
9. After The Last Midtown Show
10. Beware! Cougar!
11. Paper Chase
12. One More Weekend

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!