Lemezkritika

2008.12.22. 14:07

Ghymes: Álombálom

A népzenei alapon nyugvó muzsikák mellett egyben új hangok is megjelennek a Ghymes Álombálom lemezén.

Baranyi György

A felvidéki Ghymes együttes évente jelentet meg, leginkább így, az év végéhez közeledve, egy-egy új albumot. A népes rajongógárda pedig izgatottan várja ezeket az albumokat. Márpedig csalódniuk sosem kell nekik, hiszen a Ghymes — azaz tulajdonképpen a Szarka testvérek, Gyula és Tamás — minőségi és magas színvonalú muzsikája, irodalmi értékű szövegvilága a nívóból sosem engedett. Legújabb munkájuk, az Álombálom is erre bizonyíték.

Ezen a korongon a Ghymes egyrészt tovább folytatja a már megszokott, a magyar, a közép- és kelet-európai és balkáni népzenei hagyományokból táplálkozó stílusát, másrészt ki is tekint újabb vizek felé. S a vizeket nem véletlenül írtam, hiszen az album felvállal egyfajta utazást, vándorlást is. Ezt testesíti meg a borító is, amelyen láthatunk hajót és iránytűt is, míg az Álombálom címhez jól társul a belső, kihajtható borítón látható indián álomcsapda. Így ehhez képest felfedezhetünk most a számok sorában karibi hangulatú tételt is, amely ugye eddig nem igazán volt jellemző a Ghymesre. De ugyancsak van itt olyan szám, amely mintha egy ősi sámánénekből táplálkozna, de nagyon érdekes a címadó Álombálom suttogó hangon, prózában előadott első fele, majd az utána kibontakozó, zenei tobzódás. A mélyről jövő, sokrétű, összetett és erős hatással bíró zenék többségét Szarka Tamás jegyzi, Gyula három dal zenéjét írta. A szövegeket szintén Szarka Tamás írta, egy kivételével. Ez pedig Petőfi Sándor verse, az Álmodva..., amelyet Szarka Gyula zenésített meg.

[caption id="" align="alignleft" width="300"] Szarka Gyula: „A lemez egy nagy utazásról szól, többféle kultúra zenéjét is áthalljuk benne”
[/caption]A dalokban nagyon meghatározóan vannak jelen a különféle ütőshangszerek, és a szaxofon is számos felvételben felbukkan, amely tovább színesíti a hangulatot. Áradó, magukkal ragadó, erőt sugárzó, kalandra hívó zenék ezek, olyan szövegekkel, sokkal inkább versekkel, amelyek szépségesek, és rengeteg a szimbólum bennük. Minderről tanúságoz kaphatunk személyesen is, ha elmegyünk a Ghymes 2009. január 10-i, a Papp László Budapest Sportarénában tartandó huszonöt éves jubileumi és lemezbemutató koncertjére. (Ghymes: Álombálom. Kiadó: EMI) 

Számlista:
1. Vándorének
2. Álombálom
3. Álmodva...
4. Hova, hova
5. Hajózni kell
6. Mintha
7. Semmi baj
8. Tükör
9. Hol voltál?
10. Szerződés
11. Mámorjáró
12. Kézfogás

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!