Lemezkritika

2008.12.29. 08:56

Hofi Géza: Hofi tükre No. 7. — Hofélia

A tragikus Shakespeare-szereplő bőrébe bújva nevettet meg minket ismét egy 1987-es felvételről Hofi Géza.

Baranyi György

A humor nagymestere volt Hofi Géza. Bár sajnos már csak így , múlt időben szólhatunk róla, de szellem, személyisége és persze műsorai, hála a Hungaroton Hofi tükre című DVD-sorozatának, szerencsére itt vannak most is velünk. (Nem beszélve arról, hogy ez a mostani világunk, társadalmunk is bőven szolgáltatna muníciót a poénokra Hofi Gézának.) És a Hungaroton kiadó már jó ideje úgy időzíti a sorozat egy-egy újabb darabjának megjelentetését, hogy azok így, év végére essenek. Azaz hogy elmondhassuk, Hofi Géza nélkül valóban nincs szilveszter.
A legújabb, immár hetedik rész a nagy nevettető színész Hofélia című műsorának 1987-es felvételét tartalmazza. Hofi Géza ezt a darabját még 1983-ban mutatta be a Madách Kamara színpadán, hogy aztán sorozatban megérjen a műsor ötszáz előadást! A Shakespeare-műből, a Hamletből „kölcsönzött” szereplő alakjába öltözött Hofi persze ez alatt az ötszáz előadás alatt egyszer sem adta elő ugyanúgy a Hoféliát. Estéről estére változtatta, gyúrta, alakította, igazodva az eseményekhez, a hírekhez, így a főbb poénokat kivéve egyszerűen nem lehetett ugyanazt az előadást látni többször. Sokat improvizált, ami a humor egyik alaptétele, de ugyanakkor előre gondosan elkészítette, megkomponálta a műsor gerincét. Mi pedig, felidézve most a DVD segítségével, dőlünk ma is a röhögéstől. Hofi egyszerűen megkerülhetetlen, ha humorról van szó, és ezt most is bebizonyosodik. Persze mást jelent Hofi Géza azoknak, akik vele együtt élték meg a „cucializmus” rendszerét, aztán a rendszerváltást, mint azoknak, akik már 1990 után születtek. Éppen ezért ők talán néhány poént már nem is értenek, ám többségünknek „van szerencséje” utólag is nevetni a rendszerkarikírozó ki- és beszólásokon. (Még ha tudjuk, ezt azért részben engedélyezte is, bár valószínűleg nem nagyon szerette a hatalom.) Hofi olyan tükröt tart elénk, amelyben sokan magukra ismerhetnek, azok a szereplők is, pártelvtársak, akik akkor irányították az országot, és mostanra pedig már átvedlettek kapitalistákká. Igen, részben önmagunkon nevetünk-nevetnek, de a humor mögött azért ott van a kisember keserve is, a „csak azért is” dühe, amit Hofi igazán szívhez szólóan tud felmutatni. A Hofélia ezért is érhetett meg ötszáz, telt házas előadást.
A DVD persze tartalmaz extrákat is. Így láthatjuk a televízió akkori kulturális híradóját, a Stúdió ’83-at, melyben még az előadás próbái zajlanak. Majd időben öt évet átugorva, egy amatőr videófelvétel segítségével bepillanthatunk az 500. előadás után zajló ünnepi fogadásba is.
(Hofi Géza: Hofi tükre No. 7. — Hofélia. Kiadó: Hungaroton)
[caption id="" align="aligncenter" width="283"] A műsor ötszáz, telt házas előadást ért meg
[/caption]

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!