Lemezkritika

2009.02.16. 16:40

Mobilmánia: Ez a mánia

Öröm és bánat: nagyszerű lemez lett a Mobilmánia albuma, ám sajnos Tunyogi Péter ezt már nem élhette meg.

Baranyi György

Az elmúlt év egyik hazai zenei szenzációjának számított a Mobilmánia nevű formáció megalakulása. Ebben ugyanis öt olyan frontember szerepel, akik a hazai hard rock színtér jól ismert énekesei, zenészei, és egy valami egybeköti őket: mindannyian meghatározó tagjai voltak (az egyébként még ma is működő) P. Mobil együttes valamelyik korszakának. A csapatot ugyanis Tunyogi Péter, Vikidál Gyula és Rudán Joe énekesek, Zeffer András billentyűs-énekes és Kékesi László basszusgitáros-énekes hozta létre. Mind nagy harcosok, kiváló zenészek, nagy előadók. A csapat turnéra is indult, és telt házas, sikeres koncertjeiken a nagy P. Mobil-számokat játszották sorra. Az együttesben azonban ennél többet látott az EMI zenei kiadó, és felajánlotta számukra, hogy készítsenek egy CD-t, immár saját számokból.

Természetesen a csapat örömmel vetette bele magát a lemezkészítésbe,
szövegírónak pedig felkérték az egyik legjobb hazai mestert, Horváth
Attilát. Ám a munkálatok során váratlanul elhunyt az egyik
legtehetségesebb magyar hard rock énekes, Tunyogi Péter, így az ő hangja - mivel a hangsávokat még akkor nem vették fel - nem kerülhetett már rá az elkészült lemezre. Hatalmas űrt hagyott maga után az énekes, de a bánatban vigasz lehet, hogy a Mobilmánia lemeze elkészült, és immár bárki meghallgathatja otthon is őket.

A CD már kiállításában, kísérőfüzetében is igényes, akárcsak a zenéjében. Ugyanis olyan igazi, hamisítatlan hard rock zenét tartalmaz, amely nagyon kedves lehet sok, a kemény, de dallamos zenéket szerető ember fülének és szívének (mint amilyen ezen recenzió szerzője is). Öröm hallani a jól kidolgozott, riffelős gitárszólókat, a harmóniagazdagságot, a fogós refréneket, no és a valódi Hammond orgona hangzást és szólókat, amely a mai időkben már csak alig-alig érhető nyomon egyes csapatoknál a mindenféle billentyűs kütyük között. Ez utóbbi hangszer megszólaltatója a csapat vezetője, több dal zeneszerzője, Zeffer András. Zeffi egyébként, mint az ismert is, rákos betegségből, akut leukémiából gyógyult fel (amit Őssejt és rock and roll című könyvében meg is írt), és szerencsére újra teljes erőből koncentrálhat a zenére. Egyben említsük meg a gitáros és dobos poszton játszókat is, a szintén Zeffi-vezette RockBand tagjait: Vámos Zsolt és Kozma Tamás szólógitárosokat, illetve a dobalapokat pontosan, feszesen hozó Borbély Zsoltot.

Szóval, a hard rock zene ül itt ünnepet a Mobilmánia jóvoltából.
(Érdekesség és megyei vonatkozás, hogy az együttes új, immár lemezbemutató koncertsorozatát éppen Szolnokon kezdte el múlt év október 11-én.) A rendkívüli erejű kezdés, a Mobilmánia című nóta máris helyretesz bennünket zeneileg, azaz hogy miről is szól ez a lemez. Sodró lendületű, fogós refrénű tétel, amelyet sorra követnek a hasonló felfogásban született dalok. Az énekesek testvérisen megosztoznak az egyes darabokon, és természetesen Rudán Joe és Vikidál Gyula mellett Zeffer András és Kékesi László is kap saját számot. Bár karakterben elütők a hangok, de például Joe és Vikidál hangja továbbra is olyan bikaerős, mint annak idején volt, szóval kár volt őket félteni, hogy már megkopott volna az orgánumuk.

Szerencsére erre nemcsak a lemezen (ahol esetleg mód van egy kis
korrigálásra is), hanem az élő koncerteken is bizonyítékot kapunk.
Mindegyik dal telitalálat (talán külön is kiemelhető a címadó Mobilmánia,
a Tűz a folyón, a Láttam a démont vagy a Messziről jövünk), jól
meghangszerelve, odafigyelésre érdemes szövegekkel. Persze a jó barát, a társ, Tunyogi Péter emléke is tetten érhető, akár a Messziről jövünk című balladát nézzük, akár a kimondottan az énekes emlékére született
zárószámot, a zongorával kísért Velünk leszek mindig című, Vikidál Gyula
írta dalt, a végén a lépésről lépésre lassuló zongorahangokkal. (Mint
ahogy a  lemezt is szeretettel és tisztelettel ajánlják a többiek Tunyó
emlékének.)

A Mobilmánia a Hard Rock Magazin szavazásán az Év Magyar Zenekara cím tulajdonosa lett tavaly. Már ez is jelezte, hogy micsoda szeretettel
fordul feléjük a közönség, aminek ők maximálisan eleget is tesznek.
Tulajdonképpen ez a mű bármely külföldi összehasonlításban megállja a
helyét. Már most várjuk a folytatást! (Mobilmánia: Ez a mánia. Kiadó: EMI)

[caption id="" align="alignleft" width="300"] A borítón természetesen még öten szerepelnek
[/caption]Számlista:
1. Ez a mánia
2. Még ne búcsúzz el
3. Tűz a folyón
4. Regina sír
5. Boldog és szomorú
6. Mint jó napokban
7. Lázadó ima
8. Szeptember babám
9. Láttam a démont
10. Messziről jövünk
11. Velünk leszel mindig

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!