Lemezkritika

2009.02.05. 13:46

Zeffer András: Őssejt és rock and roll

A jól ismert rockzenész naplója leukémia elleni harcáról, csontvelő-transzplantációjáról és gyógyulásáról.

Baranyi György

A hazai rockzene egyik legszimpatikusabb figurája Zeffer András billentyűs. Oszlopos tagja volt a P. Mobilnak, majd később a Tunyogi Rock Bandnek (TRB), illetve a (The) Rock Bandnek, most pedig az általa alapított supergroupban, a Mobilmániában is zenél. Zeffer Andrásnak azonban 2006 nyarán váratlanul azzal kellett szembesülnie, hogy igen súlyos akut leukémiában szenved.

[caption id="" align="alignright" width="300"] A könyv nagyon igényes kivitelű, érdekesen megírt, és tele van jobbnál jobb fotókkal
[/caption]A döbbenetes hír után azonnal meg is kezdődött a zenész kórházi kezelése, amely közel egy évig tartott. Ebből két hónapot kellett eltöltenie steril boxban a csontvelő-átültetés után. Olyan szavakat, kifejezéseket kellett megtanulni, mint őssejt, biopsia, blast gén, donor, teljestest-besugárzás, ferezis, sterilmentő. Zeffer Andris a családtagok, rokonok, barátok és persze a saját akaratereje segítségével megvívta a csatáját a vérrákkal, és számtalan kezelés után, több mint negyven kilóval könnyebben, fizikailag kimerülten, de lelkiekben feltöltődve 2007 októberében már ismét színpadon állt, és azóta is zenél újra.

András már a kórházi kezelése alatt elkezdte írni internetes naplóját, amelyben őszintén és a tőle megszokott humorral szól betegségéről és a kezeléséről, az átélt eseményekről. Ezt adták most ki könyv formájában, kibővítve történetekkel, a családtagok elbeszéléseivel, újságcikkekkel, rajongói levelekkel, számtalan fotóval illusztrálva (egyes, a kórházban készült képeken szinte fel sem lehet ismerni Zefit). A nagyon igényes kivitelű kötet szinte letehetetlen. Csodálnivaló az az erő, ahogy András megküzdött a betegségével, a kitartás, amelybe azért időnként belefért a testi-lelki fáradtság is, az a példa, a hit, amiből mások is meríthetnek, akik hasonló betegségben szenvednek.

Nem véletlen hát, hogy a Magyar Rákellenes Liga is felkarolta a kiadást. Ahogy az ő előszavukban áll, Zefi férfiasan keresetlen őszinteséggel ír mindennapos harcairól, az apró csatákról, amelyeket megvívott a kórral, és a gyógyulás rögös útjáról. Sikeres felépülését követően sem feledkezett meg az átélt küzdelmekről, nevét, arcát és ismertségét adta a Magyar Rákellenes Liga „Túlélők Klubja” kampányához.
Mindeközben pedig rendületlenül szól a rock and roll, hiszen ne feledjük: történhet bármi, a dal mindig ugyanaz marad! És a gyógyulásban ez is segít!

(Zeffer András: Őssejt és rock and roll. Kiadó: EMI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!