Lemezkritika

2009.03.19. 09:33

Filmzene: Made In Hungaria

Amikor a zene még többet jelentett, mint egy produceri irodában összehozott műanyag massza. Made In Hungaria, Fenyő Miklós tiszteletére.

Baranyi György

A legendás Hungária együttes! Fiatalkorunk bulijainak elmaradhatatlan zenei kísérője — sőt, sokszor a mostani fiatalok házibulijainak is alapzenéje! A csapat örökre beírta nevét a magyar szórakoztatózenébe, a rock and roll, a twist, a cha-cha-cha és számos egyéb táncfajta népszerűsítői közé. A Hungária több mint egy együttes: jelképpé vált. Akárcsak az alapítója, vezetője, Fenyő Miklós, akiről elkészült egy nagy sikerrel játszott színházi musical, a Made In Hungaria, legutóbb pedig ennek alapján a hasonló című film is, amelyet nagy sikerrel játszanak a mozik. És mi sem természetesebb, hogy ehhez kiadtak egy CD-t is a film betétdalaiból.

A dalok többsége természetesen a Hungária együttes szerzeményeiből, illetve Fenyő Miklós szólópályafutásának számaiból merít, amelyet most a filmben szereplő tehetséges fiatal színészek énekelnek el. Persze azért nem maradunk Fenyő Miklós hangja nélkül sem, hiszen rögtön a címadó nyitódalt ő énekli, akárcsak a Flyin’ In My Baby’s Arms saját szerzeményt. Névrokona, a mostanság több magyar filmben is foglalkoztatott szereplő tehetséges színész, Fenyő Iván is több dalért felelős: övé a Csókkirály, a Ciao Marina és a Holnap maradj itt. És milyen jól énekel! Az utóbbi dal érdekessége egyébként, hogy a lemezen azt először Don’t Stop Come On Twist címmel a Megasztár-győztes Király Viktor énekli el, majd utána jön Fenyő Iván előadásában ugyanez a dal, immár magyarul. Érdekes és kimondottan élvezetes megoldás!

A többi nagy slágert a fiatal színész szereplők adják elő, és közülük a Fenyő Miklóst alakító Szabó Kimmel Tamás többször is szóló szerephez jut (Csavard fel a szőnyeget, Eszelős szerelem, Amerika hangja). A lemezre felkerült dalok túlnyomó része igazi bulihangulatot teremt, megidézi a kort, a jampikat, a tiltott, majd később is csak alig elviselt rock and rollt, hangulatos, táncra hívó, egyszóval végig magas színvonalat hoz. A CD zenei producere egyébként a régi hungáriás társ, Novai Gábor volt, és az együttese, a Nova Kultúrzenekar működött közre a zenei alapokban. A CD végén még három szám karaoke változatét is megkapjuk, úgyhogy lehet otthon gyakorolni a Hungária-stílust.

(Filmzene: Made In Hungaria. Kiadó: EMI)

[caption id="" align="alignright" width="350"] Hangulatos, a hatvanas évek elejét megidéző jelmezek, a jampik világa
[/caption]Számlista:
1. Made In Hungaria
2. Csókkirály
3. Gyere, gyere Juli
4. Csak cha-cha-cha
5. Csavard fel a szőnyeget
6. Eszelős szerelem
7. Amerika hangja
8. Twistin’ At The Hot Dog Stand
9. Casino Twist
10. Meghalok, hogyha rám nézel
11. Don’t Stop Come On Twist
12. Holnap maradj itt
13. Flyin’ In My Baby’s Arms
14. Ciao Marina
15. Csókkirály - karaoke
16. Gyere, gyere Juli - karaoke
17. Ciao Marina - karaoke

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!