Lemezkritika

2009.03.25. 13:36

Lakatos Krisztián: A döntőben elhangzott dalok

Swing — ez a kulcsszó Lakatos Krisztián esetében. Dalok, melyeket a Megasztár döntőjében énekelt el a szegedi fiú.

Baranyi György

A legutóbbi Megasztár döntőseinek sorában a harmadik helyezett Lakatos Krisztián döntőben elénekelt dalai is felkerültek egy CD-re. Ha legutóbb Fekete Dáviddal kapcsolatban azt írtam, hogy ő egy valamit akar, tud és szeret énekelni, mégpedig a musicalt, akkor most Lakatos Krisztiánnál hasonló módon rögzíthetjük: a szegedi fiú swinget akar, tud és szeret énekelni.

A zenész családból származó, 18 éves Krisztián már a Megasztárig is több sikert ért el, rendszeres fellépő volt, úgyhogy nem volt tőle idegen a színpad. Hangi adottsága, elegáns megjelenése is a legmesszebbmenőkig tökéletesen megfelel a swing kívánalmainak, és így ebből a zenei stílusból kapunk a legtöbbet a CD-n is, merthogy ilyen dalokat énekelt a Megasztár-döntőben.

Krisztiánnak egyébként a kedvenc énekese Frank Sinatra, így persze hogy itt van a My Way és a New York, New York. A Bicska Maxi (Mack The Knife) a Koldusoperából, a Singing In The Rain a hasonló című zenés filmből való, egyik sem okoz gondot Krisztiánnak. Akárcsak a Valami Amerika swinges változata (milyen jó, hogy a Bon-Bon ekkorra már elkészítette Swing című lemezét, így lehetett honnan meríteni!). De hallhatunk a lemezen egy érzelmes Charles Aznavour-sanzont, a jól ismert, vidám karácsonyi dalt, a Jingle Bellst, a Nagy út vár rám című szerzeményt, amelyet még Zámbó Jimmy vitt sikerre magyarul, egy kis rock and rollt, a Hound Dogot Elvis Presley-fegyvertárából, és egy soul-funkyt, a Summer In The City című dalt, amelyet pedig leginkább Joe Cocker révén ismerünk (habár nem ő énekelte el először). Sőt, a végére jut még egy poposabb szerzemény is, az I’ve Got My Mind Set On You, amelyet pedig George Harrison vitt sikerre (és, nem tehetek róla, de végig nagyon hiányzik e szám mögül az ő hangja). No és persze a Csillagdal 4. innen sem hiányozhat, amelyet a döntősök közösen adnak elő.

Krisztián éneke mindemellett valóban a swinghez illik leginkább, ebben mozog a legotthonosabban. Gyakorlatként jó persze meghallgatni tőle más stílusokat is, de valószínűleg a maga által elkezdett útról nem fog letérni. Ahogy hallhattuk, láthattuk, nincs is rá szüksége.

(Lakatos Krisztián: A döntőben elhangzott dalok. Kiadó: Warner)

Számlista:
1. Mack The Knife
2. I’m Singing In The Rain
3. Ő
4. My Way
5. Valami Amerika swing
6. New York, New York
7. Hound Dog
8. Nagy út vár rám
9. Summer In The City
10. Jingle Bells
11. I’ve Got My Mind Set On You
12. Csillagdal 4.
Az elegancia hozzátartozik a swing stílushoz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!