Lemezkritika

2009.03.11. 15:01

Palcsó Tamás: Visz az út

Második albumán Palcsó Tamástól töményen kapjuk a szerelmes dalokat. Egy kicsit lehetne változatosabb is.

Baranyi György

Az egykori Megasztár-döntős, Palcsó Tamás újabb szólólemezzel örvendeztette meg rajongóit nemrég. A súlyos autóbalesetéből felépült Tamás — aki egyébként igazán szimpatikus fiatalember — énektudását már jól ismerjük és elismerjük. Ennek fényében azonban egy kissé csalódás az új album.

Leginkább azért, mert tőle egy kissé változatosabb stílust vártunk. Pont ő volt az, aki bebizonyította, hogy nemcsak ezek a  mai korban modernnek nevezett popos darabok állnak jól számára. A CD-n viszont többségében ilyen zenét hallunk, abból is a középtempós, kicsit belealvós stílusút.
Pedig Tamás éneke ennél azért többet érdemelne, még akkor is, ha sajnos vannak olyan számok, amelyekben a magas hangoknál megbicsaklik az éneke. De még ezen is átsiklanánk, mert ettől talán emberibbé válik valahogy az előadás, (mondhatnánk: lám, az énekes is hibázhat, hiába a stúdiótechnika, amely pedig ezt orvosolhatná), arra azonban már nincs túl sok mentség, hogy a dalok mellett bizony a szövegek is túlságosan egyformára sikeredtek. Nem tudom elképzelni, hogy egy mai fiatalt a szerelmi témákon túl (ami önmagában érthető) ne érdekelne, foglalkoztatna más is. Legalább egy dal erejéig. De itt csak töményen a szerelmet kapjuk, hol melankóliába fordulva, hol inkább viccesen, hol pedig vidámabban. Mondjuk erre az utóbbira van a legkevesebb példa. Már maga a nyitószám is olyan belassulós, amiről a címével ellentétben (Álmok tavaszán) nem a tavasz, hanem az ősz jut az ember eszébe. Az álmokra utaló címekből amúgy sincs hiány, akárcsak a tavaszból sem.

A lemez zenéje amúgy önmagában profi módon van elkészítve, hangszerelve. A dalok stílusába belefér a modern pop, a balladisztikus hangvétel és időnként egyfajta latinos felszabadultság.
A CD-n helyet kapott Gianni Morandi nagy slágere, az In Ginocchio Da Te, ahogy elhangzott Tamástól a Csináljuk a fesztivált! című műsorban (és íme itt a példa, hogy ezt milyen jól énekli, szinte egy másik hangfekvésben ahhoz képest, mint ahogy ezt a lemezen a többi dallal teszi), aztán a nyitódal Álmok tavaszán unplugged változata és az Álmok közt klipverzióban elhangzó száma.

Összességben nem rossz az album, csak egy kissé monoton. Tamás hangjából érzésem szerint még többet ki lehetne hozni, hiszen nagyon tehetséges fiatalember ő. A lemez címe: Visz az út. Remélhetőleg legközelebb egy kissé kalandosabb, érdekesebb helyre viszi el Tamást.

(Palcsó Tamás: Visz az út. Kiadó: Universal Music/Zebra)

Számlista:
1. Álmok tavaszán
2. Csak egy percet adj
3. Súgd még
4. Csak most kell élni
5. Visz az út
6. Forr a vérem
7. Dúdold tovább
8. Többre vágyom
9. Menedék
10. Én itt leszek
11. Nyisd ki a szíved börtönét
12. In Ginocchio Da Te (Fesztivál verzió)
13. Álmok tavaszán (Unplugged)
14. Álmok közt (Klip verzió)

Baranyi György Visz az út — talán legközelebb egy izgalmasabb helyre -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!