Lemezkritika

2009.04.15. 16:57

Lily Allen: It’s Not Me, It’s You

Huszonhárom évesen Lily Allen továbbra is javarészt a pasikat veszi célba, no és odaken még utoljára egyet Bush volt elnöknek is.

Baranyi György

Az angol énekesnő, Lily Allen az úgynevezett girl power (nevezzük csajhatalomnak) stílust képviseli a zenében, mint például Pink, Amy Winehouse, Katy Perry vagy éppen a lánycsapatok közül a Pussycat Dolls és a Sugababes. Számaikban rendszeresen ostorozzák a férfiakat, a hímnemet, odamondanak a szövegeikkel a politikusoknak, és ezzel éppen megfelelő önbizalomról tesznek tanúságot.

Lily Allen is szinte a semmiből robbant be a zenei életbe. Bemutatkozó albumával a szabadszájú és szabados életű lány nagyot ütött, hiszen az Alright, Still című CD hatalmas siker lett. A kellemes, dallamos, javarészt reggae alapú témákra épülő számok meghozták a sikert, és mivel Lilynek volt is mondanivalója a társadalomról, a párkapcsolatokról vagy éppen azok hiányáról, így lehetett a brit kultúra közvetítője is mindenfelé. Aztán persze ahogy ez lenni szokott, Lily is az érdeklődés középpontjába került, botrányai, magánélete ott szerepelt rendszeresen a pletykalapok címlapján.

Eközben készült második lemezére is, amely végül a tervezettnél egy évvel később ugyan, de immár kézbe vehető. És elmondható, hogy az első lemeznél egységesebb hangzású és valószínűleg jobb anyag született (maga is úgy nyilatkozott, hogy az első lemeztől eltérőt akar csinálni). A produceri munkákat most a sokféle válogatott producer helyett a Los Angeles-i Greg Krustin végezte. A zenék többsége valóban változott: reggaet már nem találunk, sokkal inkább elektrós alapokat a megszokott hangszerek mellett. Lily hangja inkább kislányos, s bár kissé egysíkú, de az érzelem azért ott van benne. Mindenesetre jól fekszik a saját stílusához, az elektropophoz.

A tizenkét szám leginkább a dalszövegeiben hasonlít az előző albumra, hiszen itt is jócskán kijut a férfiaknak. A kezdő, s talán a lemez legslágeresebb számában azonban előbb még a drogok kerülnek terítékre, majd utána a The Fearben máris arról énekel, milyen nehezen lehet elviselni a sztárságot, majd a Not Fairrel (amely olyan, mintha valami spagettiwestern filmzenéje lenne) máris elérkeztünk a férfiak szapulásához, vagy a szakítás után élrzett megkönynebbüléshez (I Could Say). De azért kijut a szingli életű hölgyeknek is a 22 című számban, hiszen az élet egyedül sem túl vidám, kap egy jó kis „bazmegozást” a leköszönt Bush elnök (hogy ne maradjunk Fuck You nélkül, ráadásul valamiféle szende, kislányos, megduplázott énekkel). Érdekesség, hogy a Who’d Have Known Better című dal refrénjében Lily felhasználta a Take That Shine című dalát, és az utolsó számban pedig, amely afféle soul témájú, az apjáról énekel, akivel rendezte kapcsolatát (és egyesek szerint Amy Winehouse-nak is odabök vele egyet). És így tovább lehetne szemezgetni a dalokat, és egyben megállapítani azt, hogy Lily Allen 23 éves korára is még bőven ott van a vadóc lázadók között. Mondjuk nem úgy, mint Pink, aki inkább görcsösebb, sokkal inkább lazábban, sőt ha úgy veszem, kedvesen. Mindenkinek ajánlott, aki éppen szakítófélben van a párjától, aki most éppen tiporni akar a másikon, vagy éppen magányosnak érzi magát. De azoknak is, akik a szövegen túllépve egy jó kis lemezt akarnak csak meghallgatni.

Ezen CD-n is találunk még multimédiás pluszanyagokat. A komputer meghajtójába betéve és csatlakozva a megfelelő oldalhoz, meghallgathatjuk a 22 című szám akusztikus változatát, aztán egyéni számrészleteket tölthetünk le a dalokból, amelyekkel aztán Lily honlapján saját remixeket készítve játszhatunk le, és csatlakozhatunk a Lily Allen „Escape The Fear” nevű játékhoz.

(Lily Allen: It’s Not Me, It’s You. Kiadó: EMI)

Számlista:
1. Everyone’s At It
2. The Fear
3. Not Fair
4. 22
5. I Could Say
6. Back To The Start
7. Never Gonna Happen
8. Fuck You
9. Who’d Have Known
10. Chinese
11. Him
12. He Wasn’t There

[caption id="" align="alignleft" width="349"] Fiatal, pimasz és csinos
[/caption]

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!