Lemezkritika

2009.05.23. 17:43

Genesis: Foxtrot (remastered)

A Foxtrot albumnak nem sok köze van a tánchoz, sokkal inkább az enberek kiszolgáltatottságáról szól, azaz jelképesen egy rókavadászatról. Most újrmasterelve hallgathatjuk meg.

Baranyi György

Genesis együttes Foxtrot című albuma eredetileg 1973-ban jelent meg, amely az EMI kiadó Genesis-remaster sorozata részeként most ismét napvilágot látott újrakiadásban, megszólalásában felerősítve. A neves angol csapat pályafutásában ez az album — melyen természetesen még Peter Gabriel énekel — igencsak meghatározó, hiszen felvonultatja az art-rock legszebb erényeit, amit már korábbi lemezein is megcsillantott az együttes. Ez az album kevésbé, mondjuk úgy, slágeres az elődeihez képest — no és persze a nyolcvanas évek Phil Collins-időszakához aztán meg szinte végképp semmi köze —, viszont a progresszív műfaj egyik gyöngyszeme.

A megkezdett utat folytatva a Genesis a Foxtrot albumon is olyan anyaggal állt elő, amely rendkívül sokrétű: kiválóan hangszerelt zenét, a dalok összetettségét, a rengeteg dallam-, ritmus- és hangulatváltást egy kompozíción belül is, a gazdag hangszerarzenált, az ének már szinte színházi szerepeket idéző előadásmódját vonultatja fel. Már a kezdő Watcher Of The Skies szinte túlvilági hangulatot árasztó billentyűsfelvezetése, majd a rockdallammal belépő hangszerek megadják az alaphangulatot, hogy aztán egy miniszínházi előadás kerekedjen ki Peter Gabriel éneklése és Phil Colllins vokálozása mellett. Ehhez képest a Time Table egy már hagyományos szép kompozíciónak számít, amit a Get’em Out By Friday szintén kisebb színházi darabnak beillő felvétele követ egy kilakoltatásról, amelyben minden érintett „megszólal”. Egyetlen instrumentális felvételként szerepel az akusztikusn gitárokon előadott Horizons.

Ezt követi a lemez többtételes, 23 perces kompozíciója, a Supper’s Ready. Ez örök érvényű mintaként szolgált a progresszív csapatot kedvencükké választók számára. Ebben aztán valóban hatalmas hangulati huillámzásokat kapunk sorra az egyes tételekkel, melyben megjelenik a mitológiával átszőtt szövegben az emberi szenvedés, kiszolgáltatottság, megváltáshiány, egyedüllét, nevetésgesség, irónia, zenében és szövegben egyaránt előadva. Köszönhető mindez Tony Banks billentyűsnek, Steve Hackett gitárosnak, Peter Gabriel énekesnek, Phil Collins dobosnak, vokalistának és Michael Rutherford basszusgitárosnak. Sőt, a lemez olyan jól szólt, hogy a csapat tagjai között a hangzásért felelős Richard MacPhailt is felsorolták tiszeteletből a többiek. A Supper’s Ready egy olyan felvétel egyébként a lemezről, amit a koncerteken is leginkább várt a közönség. A lemezhez járó DVD-n a már megszokott visszaemlékezés-interjúkon túl két, 1972-es fellépést is láthatunk a Genesistől.

(Genesis: Foxtrot. Kiadó: EMI) 

[caption id="" align="alignright" width="300"] Az albumborító ismét Paul Whitehead munkája
[/caption]Számlista:
CD/SACD

1. Watcher Of The Skies
2. Time Table
3. Get’em Out By Friday
4. Can-Utility And The Coastliners
5. Horizons
6. Supper’s Ready
DVD
1. Watcher Of The Skies
2. Time Table
3. Get’em Out By Friday
4. Can-Utility And The Coastliners
5. Horizons
6. Supper’s Ready
DVD Extras
Reissues Interview 2007
Brussels, Belgium – Rock Of The 70’s 1972
Rome, Italy – Piper Club 1972

Kapcsolódó cikkek:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!