Lemezkritika

2009.06.25. 16:35

Deep Purple: History, Hits & Highlights ’68–’76

Igazi csemege a hard rock kedvelőinek és a Deep Purple-rajongóknak az együttes első korszakáról szóló dupla DVD-kiadvány.

Baranyi György

Deep Purple vitathatatlanul az egyik legmeghatározóbb, korszakos jelentőségű csapat a rockzenében. A máig is működő, koncertező angol együttes története határozottan két szakaszra bontható. Az egyik 1968-as megalakulásuktól 1976-os felbomlásukig tartott, míg a másik 1983-as újjáalakulásuktól tart mind a mai napig. Mindkét korszakot számos tagcsere jellemezte, több formációban létezett a zenekar, így szakaszolhatóvá téve működésüket. A Deep Purple 1968-tól 1976-ig tartó korszaka egy nagyon tartalmas, izgalmas és érdekes (nem kevésbé a második), amit olyan lemezek fémjeleznek, mint az In Rock, a Fireball, a Machine Head, a Burn, hogy csak néhányat említsünk. Erről a korszakról jelent most meg egy hiánypótló dupla DVD, rajta számtalan, ritkaságnak számító vagy kiadatlan élő, stúdió- és tv-felvétellel, dokumentumfilmmel.

Az összeállítás első DVD-jén először a csapat 1968-tól 1976-ig tartó történetéről nézhetünk meg egy 20 perces dokumentumfilmet, majd jönnek máris a Hits néven egybegyűjtött ismert felvételek. A csapat alapfelállását Ritchie Blackmore gitáros, Jon Lord billentyűs és Ian Paice dobos alkotta, hozzájuk csatlakozott a megalakuláskor Rod Evans énekes és Nick Simper basszusgitáros. Ez volt a Mk I. néven említett felállás. Tőlük láthatjuk a Help felvételét (a Beatles-dal átirata ez), a Hush slágerüket és a Wring That Neck instrumentális számot. Ezután Evans és Simper helyére érkezett Ian Gillan énekes és Roger Glover basszusgitáros, s ezzel kialakult a Deep Purple legjobban ismert, Mk. II.-ként jegyzett, legsikeresebb összeállítása. A DVD legnagyobb része ennek a felállásnak jut, sok jobbnál jobb felvétellel, ritkasággal, amelyek felsorolása itt meghaladja az erőnket (lásd a DVD-számlistát!). Mindenesetre emeljük ki a Child In Time elsöprő előadását, tele energiával, a Strange Kind Of Womanra készült, kissé gagyi klipet, érdekességként a Fireball lemez session munkálatait rögzítő rövid dokumentumfilmet, a Highway Star dübörgését vagy a Smoke On The Water jól ismert riffjét és dallamát egy, már közel a Mk. II. felállás felbomlásához készült amerikai fellépésről és így tovább.

Ezután, Gillan és Glover távoztával érkezett a Deep Purple-be David Coverdale énekes és Glenn Hughes basszusgitáros, és jött létre a Mk. III. felállás. Tőlük a Burn és a bluesos Mistreated felvételeket láthatjuk. Majd mikor 1975 májusában Ritchie Blackmore lépett a távozás útjára, új gitárosként került a csapatba Tommy Bolin, akivel egy album készült (Come Taste The Band). A Mk IV. felállás japán turnéról látjuk a Love Child és a You Keep On Moving felvételeit, melyek egyben a Deep Purple első szakaszának hattyúdalát is jelentik, hiszen a csapat hamarosan, 1976 márciusában szétszéledt, hogy aztán 1983-ban kezdjen bele egy máig tartó, új fejezetbe.

A második DVD a Highlights címet viseli, amelyben valóban csúcs zenei anyagot kapunk mind a négy felállástól. Elképesztő az az energia, az a hangszeres tudás, amit a csapat tagjai bemutatnak, az improvizációk játékossága vagy éppen „őrülete”, a különböző dokumentumfilmek érdekes interjúi, mindaz, ami a Deep Purple neve hallatán elvárható: a minőség és a tehetség egymással párosulva. Közte van az 1974-es, a leedsi fellépésről készült dokumentumfilm, illetve az 1975 novemberében már Tommy Bolin gitárossal kiegészült csapatról készített, új-zélandi televíziós dokumentumfilm is. (Csak azt nem értem, hogy az erről a turnéról készített külön összeállítása alatt miért az Mk. II. felállás, azaz a Gillan-énekelte Smoke On The Water megy, miközben itt a Coverdale-féle énekes csapatról van szó...) Az anyagok egy része persze már keringett korábban is a neten (mi az vajon, ami ma már nincs fenn a világhálón?), de mégiscsak más így, nagy televíziós képernyőn, kiváló hanggal (igaz, csak sztereó hang van, Dolby nincs) megnézni, kényelmesen hátradőlve a fotelben. Merthogy a Deep Purple lenyűgöző zenéje, a tagok karizmatikus személyisége mindig is megérdemli a figyelmet, a rajongást.

(Deep Purple: History, Hits & Highlights ’68–’76. Kiadó: Eagle Vision)

[caption id="" align="alignright" width="312"] Rocktörténeti ritkaságokat rejt a kétkorongos DVD
[/caption]Tartalom:
DVD1:
HISTORY
— History Of Deep Purple From 1968 to 1976
HITS
Mk I. (March 1968 to July 1969, Ritchie Blackmore, Rod Evans, Jon Lord, Ian Paice, Nick Simper)
Help / Hush / Wring That Neck
Mk II. (July 1969 to June 1973, Ritchie Blackmore, Ian Gillan, Roger Glover, Jon Lord, Ian Paice)
Hallellujah / Mandrake Root / Speed King / Black Night / Child In Time / Lazy / Strange Kind Of Woman / Fireball Writing Session / Fireball / Demon’s Eye / No No No / Into The Fire / Never Before / Highway Star / Smoke On The Water
Mk III. (June 1973 to May 1975, Ritchie Blackmore, David Coverdale, Glenn Hughes, Jon Lord, Ian Paice)
Burn / Mistreated
Mk IV. (June 1975 to March 1976, Tommy Bolin, David Coverdale, Glenn Hughes, Jon Lord, Ian Paice)
Love Child / You Keep On Moving

DVD2:
HIGHLIGHTS

Mk I.
And The Address (Playboy Tv)
Mk II.
Wring That Neck (Bilzen Jazz Festival 1969)
Wring That Neck („Pop Deux” Paris Concert 1970)
Mandrake Root („Pop Deux” Paris Concert 1970)
Black Night (Promo Clip)
No No No (Take 1) (Rockpalast Rehearsal Session)
No No No (Take 2) (Rockpalast Rehearsal Session)
Mk III.
„JT Nuit” (French Tv 1974)
Leeds Polytechnic Student Project 1974
featuring Burn / Space Truckin’
Mk IV.
New Zealand Tv Documentary (Nov 1975)
Smoke On The Water (New Zealand Tv 1975)
Deep Purple’s Founder Manager Tony Edwards (French Tv Interview 1976)

Kapcsolódó cikkek:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!