Lemezkritika

2013.01.09. 13:27

Tommy Bolin & Friends: Great Gypsy Soul

A remek gitáros halálának 35. évforduljára készült különleges album, egykori barátai közreműköüdsével.

Baranyi György

Tommy Bolin egy ragyogó gitáros és egyben egy elveszett lélek volt. Elveszett lélek, ugyanis a kábítószerrel vívott harcában végül alulmaradt, s fiatalon hunyt el heroin-túladagolásban 1976. december 4-én. Pedig ő volt a világ egyik legnagyszerűbb zenésze, akit valaha is láthattunk, hallhattunk. Az amerikai, félig indián származású gitáros igazán akkor került a reflektorfénybe, amikor a Deep Purple-ből eltávozott Ritchie Blackmore gitáros helyébe lépett 1975 nyarán. Persze korábban is már keresett session zenész volt, és olyan nagy nevű előadók lemezein játszott, mint Billy Cobham (a Spectrum albumot a mai napig minden idők egyik legjobb dzsessz-fúziós felvételének tartják), Alphonse Mouzon vagy éppen a James Gang csapata, ahol Joe Walsh gitárost váltotta.

Tommy Bolin a Deep Purple-be sajátos dzsesszes-rockos gitárjátékával új színt hozott, s vele készült el a csapat Come Taste The Band című albuma, majd világ körüli turnéra indultak. Eközben Bolin elkészítette Teaser című első szólóalbumát is, ami nem kevésbé lett egy izgalmas, érdekes és értékes felvétel, melyben egyesülnek a hard rock, a dzsessz, a reggae és a latin zene hatásai. Azonban a turnén megromlott a kapcsolat a zenekaron belül, ami végül oda vezetett, hogy 1976 márciusában felbomlott a csapat. Bolin ezután újabb szólólemezt adott ki, Private Eyes címmel. Úgy tűnt, minden jóra forduil a gitárossal, hiszen turnéba kezdett Jeff Beckkel, ám ekkor érte a tragikus halál Miamaiban, egy nappal a nyitó műsort követően...

Bolin öröksége azonban a mai napig él. Ezt példázza ez az album is, amely nemrég jelent meg Tommy Bolin & Friends: Great Gypsy Soul címmel, harmincöt évvel a halála után. Az elmúlt évtizedek néhány legjobb zenésze, mind Bolin egykori barátai, zenésztársai úgy döntöttek ugyanis, hogy közösen fognak egy lemezen újra zenélni egykori barátjukkal. Ezt pedig úgy oldották meg, hogy Bolin legjobb felvételeinek eredetijére játszották fel a saját részüket a meghívott zenészek. A lemez producere Warren Haynes (ismerhetjük az Allman Brothers és a Gov’t Mule csapatokból) és Greg Hampton volt (ő megfordult Alice Cooper, illetve Lita Ford együttesében), s a lemez egy igazi különlegesség lett.

A lemezen hallható felvételek szinte teljesen új életre kelnek. Ami nem is csoda, hisze a világ néhány legjobb zenésze játszik és énekel ezeken: Glenn Hughes és Joe Bonamassa (akik amellett, hogy szólóban is sikeresek, jelenleg együtt játszanak a Black Country Communionban, ráadásul Glenn zenész- és lelki társa volt Bolinnak a Deep Purple-ben), Peter Frampton, Steve Morse (jelenleg a Deep Purple zenésze), Steve Lukather (a Totoból), Brad Whitford (az Aerosmith-ből), John Scofi, Derek Trucks, Myles Kennedy (aki Slash mellett, illetve az Alter Bridge-ben játszott) and Warren Haynes. Ők voltak azok, akik ismét együtt játszhattak egykori barátjukkal vagy példaképükkel, Tommy Bolinnal. Az anyag nagy része a Teaser albumra épül, de ritkaságokat is találunk a lemezen. Így szerepel itt két B oldalas kislemez-ritkaság, a Crazed Fandango és a Smooth Fandango, illetve az eredeti Teaser albumról lemaradt Sugar Shack újraértelmezése. Bár ezt a tervezték volna később megjelentetni, de Bolin hirtelen halála megakadályozta abban, hogy befejezze a végső felvételt. Glenn Hughes ezért most ezt újraalkotta egykori Deep Purple-beli társával a Sugar Shacket, és szöveget is írt hozzá, így énekelte és játszotta fel ezt a dalt.

Tommy Bolin emléke, munkássága megérdemli, hogy ily módon ismét reflektorfénybe kerüljön. Ő volt az a zenész, aki nagyon sokra vihette volna, de mint a lemez is mutatja, így is termékenyítően hatott munkássága a zenei világban. Aki szereti a jó rock/dzessz/latin fúziós zenét, annak kihagyhatatlan!

[caption id="" align="alignright" width="334"] Már harmincöt éve nincs közöttünk Tommy Bolin, a zseniális gitáros
[/caption]Tommy Bolin & Friends: Great Gypsy Soul
Számlista:
1. The Grind (with Peter Frampton)
2. Teaser (with Warren Haynes)
3. Dreamer (with Myles Kennedy & Nels Cline)
4. Savannah Woman (with John Scofi eld)
5. Smooth Fandango (with Derek Trucks)
6. People People (with Big Sugar & Gordie Johnson)
7. Wild Dogs (with Brad Whitford)
8. Homeward Strut (with Steve Lukather)
9. Sugar Shack (with Glenn Hughes & Sonny Landreth)
10. Crazed Fandango (with Steve Morse)
11. Lotus (with Joe Bonamassa, Glenn Hughes & Nels Cline)

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!