Lemezkritika

2013.04.08. 16:11

AC/DC: Live At River Plate

Az argentin koncertfelvétel DVD után immár CD-n is hozzáférhető. Rock boogie a javából!

Baranyi György

Az ausztrál rockzene ikonja, az AC/DC nem siette el a 2009. decemberi, Buenos Aires-i (Argentína) koncertjének CD-kiadását. A legendás csapat még a Black Ice stúdiólemezük világturnéján látogatott el az argentin fővárosba, hogy ott igazi, forró hangulatú koncertet adjon a híres River Plate stadionban. Az estről készült koncertfelvétel azóta DVD-n már megjelent (itt írtunk róla), ám a hangzó anyagot csak nemrég dobták piacra. Hasonló esetekben az a megszokott, hogy a DVD-vel együtt, azonos időben jelenik meg a CD is, ám az AC/DC-nél kivártak. Ez talán nem is baj, így még inkább nőhetett a várakozás az anyag iránt, s immár a CD-lejátszókban is szólhat az argentin koncertfelvétel.

Az anyaghoz sok újdonságot nem lehet írni: 19 felvétel, közel két óra hosszúságban, tömény energia- és zenei töltet az AC/DC névjegyévé vált boogie rockból. Ez a fajta zene nem kíván meg túlságosan nagy technikákat, ám olyan húzós, erős, kemény, ritmusos, hogy egyszerűen szinte képtelenség szabadulni tőle és belőle. Az együttes legénysége nincs már az ifjú korban, de mégis, olyan tempóban zenélnek, olyan energiával bírnak, mint kevés hasonló korban járó csapatok. Nem öreguras zene és előadás ez, hanem vérbő rock! Amire a közönség több mint vevő: a zsúfolásig megtelt stadion közönsége együtt él, lélegzik a csapattal és a dalokkal, együtt énekelve azokat. Természetesen felhangzanak a nagy, már klasszikus AC/DC-számok, amelyeket kiegészít néhány felvétel a legutóbbi, Black Ice stúdióalbumról. Így aztán szinte egy AC/DC Greatest Hitset kapunk, olyan dalokkal, mint a Highway To Hell, Back In Black, Dirty Deeds Done Dirt Cheap, You Shook Me All Night Long,  T.N.T., Whole Lotta Rosie, Let There Be Rock vagy éppen a For Those About To Rock (We Salute You). Angus Young gitáros magabiztosan hozza a kiváló szólókat – írhatnám ismét, ha ez éppenséggel a zenében eltöltött sok-sok esztendő után már nem lenne közhely. Az énekes Brian Johnson – aki bebizonyította a rajongóknak, hogy a csapat számára Bon Scott 1980-as halála után is van élet – jellegzetes smirglihangja pedig semmi sem kopott.

A CD csomagolása is elsőrangú, igényes kísérőfüzetel, kiváló koncertfotókkal. Úgy jó ez a dupla CD, ahogy van: halhatatlan számokkal, és bika módon szól, odavág úgy a földhöz, mint maga a váltóáram.

(AC/DC: Live At River Plate. Kiadó: Sony Music)

[caption id="" align="alignright" width="334"] Angus Young, aki maga a fáradhatatlan kisördög
[/caption]Számlista:
CD1:

1. Rock N Roll Train
2. Hell Ain’t A Bad Place To Be
3. Back In Black
4. Big Jack
5. Dirty Deeds Done Dirt Cheap
6. Shot Down In Flames
7. Thunderstruck
8. Black Ice
9. The Jack
10. Hells Bells

CD2:
1. Shoot To Thrill
2. War Machine
3. Dog Eat Dog
4. You Shook Me All Night Long
5. T.N.T.
6. Whole Lotta Rosie
7. Let There Be Rock
8. Highway To Hell
9. For Those About To Rock (We Salute You)

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!