Lemezkritika

2013.04.05. 13:46

Mobilmánia: Vagyunk és maradunk még – DVD, CD

Klasszikus hard rock zene, fogós dalokkal, kiváló előadásban, nem a múltból (múltban) élve.

Baranyi György

Amikor a Mobilmánia (amelynek előzménye is volt már a Tunyogi Rock Band, a TRB, illetve a Rock Band révén) csapata megalakult, akkor az ötlet eredetileg az volt, hogy az együttes gerincét egykori P. Mobil-zenészek adják, s ráadásul három olyan énekes szerepeljen, akik mind a P. Mobil frontemberei voltak. Így a zenészek között ott van Zeffer András (Zefi) billentyűs, Kékesi „Bajnok” László basszusgitáros, Donászy Tibor dobos, illetve az énekesek sorában ott volt Vikidál Gyula, Tunyogi Péter és Rudán Joe. Sajnos a csapat megalakulása után nem sokkal Tunyogi Péter elhunyt, így ő már nem érhette meg az első albumuk kiadását, s immár Vikidál Gyula sincs az együttesben, aki amúgy is csak bizonyos mennyiségű koncertet vállalt anno. Azóta megjelent már – gitároscseréket követően Szentkirályi János és Kozma Tamás lett állandó tag – a Mobilmánia második stúdiólemeze is, illetve kiadtak egy DVD+CD koncertkiadványt is. S most itt van az újabb, külön DVD- és CD-koncertanyag, mely a csapat tavaly májusi, Petőfi Sportcsarnok-beli fellépését örökíti meg.

A Mobilmánia azt a klasszikus hard rockot játssza, amelyben az együttes tagjai mindig is a legerősebbek voltak, s a műfaj követelményeit magas szinten hozzák. Azét a hard rockét, amely virágkorát a hetvenes és a nyolcvanas években – annak is inkább az első felében – élte, de a mai napig is népszerű, mert rajongótáboruk kitartó, és soha sem tudja megunni ezt a zenét. Pláne úgy, hogy akárhogy is nézzük, ez a fajta zene a Mobilmánia előadásában még most is friss és kiváló hangzású. Erre élő példa ez a nagyszerű koncertfelvétel, melynek minden egyes pillanata élvezetes, mert jól szerkesztett, jól összeállított, jól „kivitelezett” műsorról van szó, olyan (kettős) gitárszólókkal, billentyűsszólókkal (köztük az általam annyira kedvelt Hammond orgonával), amelyek ünneppé teszik az előadást. Mindenki mestere hangszerének, s közben olyan zenei alázatról is tanúságot tesznek a csapat tagjai, mely éppen ahhoz kell, hogy egyben tartson egy csapatot, azaz senki sem akarja lejátszani, túljátszani a másikat. Az ének szintén külön említésre érdemes, hiszen a csapatból Rudán Joe mellett (aki egy igazi rocktorok) több dalt Zefi és Kékesi Bajnok László énekel, illetve vokáloznak is, így erősítve a hangzást.

A programba természetesen az együttes saját dalai mellett bekerültek a P. Mobil-klasszikusok is, köztük egy 15 percben összeállított válogatás 14 dalrészletből. S van is miből válogatni, hiszen a P. Mobil-örökség igencsak gazdag, akárcsak a P. Mobil-története, melyből kivették részüket a Mobilmánia zenészei is (a fiatal gitárosok kivételével). S nem feledkeztek meg – hiszen mindig velük marad – Tunyogi Péterről, Tunyóról sem, aki a Menj tovább című dalban énekel felvételről, s a zenekar élőben kíséri, miközben a közönség vele együtt énekel. Igazán megható pillanatok...

Az már csak külön csemege, hogy mind a CD, mind a DVD kiváló hangzásban szólal meg. A DVD képi világa is remek, jól vágott, élvezetes. Bónusz anyagként még láthatunk egy kis dokumentumfilmet is a koncertet megelőző készülődésről. Egy biztos: ez a zenei anyag is egy profi munka, csak ilyet lenne szabad másoknak is kiadniuk. Számomra a kiadvány, a koncert ott van az elmúlt év legjobbjai között.

(Mobilmánia: Vagyunk és maradunk még – DVD, CD. Kiadó: Hammer Records)

[caption id="" align="alignright" width="334"] A tavaly májusi Petőfi Csarnok-beli koncertet örökítették meg
[/caption]Számlista:
1. Intro
2. Nyitány
3. Szeptember babám
4. Metálmánia
5. Rocktóber
6. Mobilizmó
7. Amíg a gyertya ég
8. Vagyunk és maradunk még
9. Miskolc
10. Hajnalban hazafelé
11. P. Mobil Medley (14 dalrészlet 15 percben)
12. Embered voltam
13. Újrakezdeném
14. Szeret az Isten
15. Egyedül a legjobb se jó
16. A félelem
17. Főnix éjszakája
18. Se kártyák, se csillagok
19. Menj tovább
20. Ez a mánia
21. 2 Ft-os dal
22. Utolsó cigaretta
23. Outro

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!