Lemezkritika

2013.04.10. 14:52

Republic: Bólints, Tibi!

Az utolsó stúdiólemez Cipővel... S ki tudja, mi lesz a Republickal...

Baranyi Györg

Amikor ez az album megjelent a múlt év októberében, még senki sem gondolta, hogy egyben az utolsó stúdiólemeze lesz Magyarország egyik legkedveltebb együttesének (vagy ahogy ironikusan nevezi magát a Republic: The Worst Group in Hungary, vagyis A legrosszabb csapat Magyarországon). Azonban Cipő (Bódi László) fájdalmas, korai halála lezárt az együttes történetében egy fejezetet, sőt, ahogy mostanság a híreket hallani, könnyen lehet, hogy a csapat végét is jelenti (egyelőre nem lehet tudni hivatalosan, lesz-e és ha igen, ki az új énekes, Tóth Zoltán gitáros már ki is vált a csapatból, elképzelhető, hogy új néven folytatják, szóval sok minden van egyelőre a levegőben). S bizony úgy hallgatni ezt a lemezt, hogy Cipő immár csak „az egekből” énekel nekünk, sajnos nem könnyű,,, s a számokban nem egyszer utalás is van a halálra...

Mindenesetre a Republic az a magyar együttes, amely szinte minden évben megörvendeztette a rajongókat egy-egy albummal, megbízható színvonalon szállítva az aktuális slágereket. S hogy mennyi-mennyi jól ismert dalt köszönhetünk nekik, az tulajdonképpen most vált sokak számára nyilvánvalóvá, A Bólints, Tibi! lemezük is magán hordozza a már megszokott Republic-hangzást, amely olyannyira sajátos, hogy rögtön felismerhető róla a csapat. Friss, dallamos, könnyed rockzene, s hozzá a dalszövegek, melyek mindig reflektálnk valahogy, valami módon mindarra, ami Magyarországon történik, vagy olyan érzelmeket fejeznek ki, amelyek „egyetemesek”: szerelem, szeretet, csalódás, barátság, a maguk fanyar, ironikus módján. Nincs híján mindennek ez a lemez sem, első hallgatásra is fogós dallamokkal, s tulajdonképpen mindegyik dal esélyes arra, hogy sláger legyen. Cípőn kívül most is énekel Tóth Zoli gitáros és Boros Csaba basszsugitáros is, s talán külön is megmlíthetjük a lemezt záró Jekatyerina és a Krím-félsziget édesbús dalát, melyet Cipő kísér billentyűsökön.

A lemez címének ötlete egyébként egy focimeccsnézés közben jött: a csapat éppen arról nosztalgiázott a nem túl érdekfeszítő focimeccs nézése közben, hogy utoljára 1986-ban jutottunk ki futball-világbajnokságra. S persze szó esett a kiváló focistáról, Nyilasi Tibiről, akinek így drukkoltak a  szurkolók: Bólints, Tibi! Mármint lássunk egy szép fejesgólt... További érdekesség, hogy a számok között összekötő kis „szösszenetekként” sms-eket olvas fel egy magyarul szinte semmit nem tudó orosz hölgy, aki az együttes társaságában volt, s persze dőltek a nevetéstől az együttes tagjai. S úgy gondolták, ennek ott a helye a CD-n is.

És ennyi. Ezzel lezárult egy gyönyörű fejezet a Republic életében. Soha többé nem lesz Cipóvel új lemez, fellépés. koncertturné. Szinte pótolhatatlan a hiánya. De a dalok szerencsére túlélnek...

(Republic: Bólints, Tibi! Kiadó: EMI)

S[caption id="" align="alignright" width="334"] Az utolsó stúdiólemez a Republictól Cipővel
[/caption]zámlista:
1. Egy szó, egy hang
2. Takard be magad!
3. Lőjél szét, Bruce Willis
4. Úgy megyünk
5. Nem félek a sárkánytól
6. Szép álmokat!
7. A hídon át
8. Távolodó síneken
9. Hulla-hopp, ha meghalok!!!
10. Ha elfogy majd a Hold (Kóborló szél)
11. Jelena és a Krím-félsziget

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!