Lemezkritika

2013.06.06. 13:13

Iron Maiden: Maiden England ’88

Negyedszázados időutazás az Iron Maidennel, a birminghami koncertfelvétel segítségével.

Baranyi György

A brit heavy metal csapat, az Iron Maiden 1988-as „Seventh Son Of A Seventh Son” világturnéján rögzítették azt a felvételt, amely Maiden England ’88 címmel jelent meg aztán VHS kazettán. Azóta eltelt huszonöt év, így szinte természetes volt, hogy ezt az örökbecsű koncertfelvételt újrakiadják, immár DVD-n, kiegészítve bőnuszfelvételekkel, illetve a hangzó anyagot dupla CD-n is megjelentessék. Így időutazásban lehet részünk, méghozzá milyen kitűnő időutazásban!

Az Iron Maiden 1988-ra már a világ egyik legismertebb csapata volt, telt házast koncerttermekben játszott, s előadásai élményszámba mentek. Így volt ez természetesen ezzel a világturnéval is, amelynek két angliai (Birmingham, NEC aréna) estjét vették fel november 27-én és 28-án. E kettőből gyúrták össze aztán a végleges anyagot. Mondani sem kell, hogy a hazai pálya, az angol közönség kiváló alanynak bizonyult, „végigrajongják” , végigéneklik a számokat. Bruce Dickinson (aki nem sokkal ezután távozott a csapatból, hogy aztán később visszatérjen az énekesi posztra) jó karmesterként végig kezében tartja a koncertet, hangja, mint a bikáé, olyan erős, a többi zenész is zseniálisan játszik, nincs mit ragozni rajta, a Maiden valóban a topon járt akkor. Nem sok pihenőt hagynak, egymás után sorjáznak a ma már jól ismert dalok, igazi Iron Maiden-himnuszok. A megszólalás is erős, s ráadásként még bónusz számokat is kapunk. Három olyan koncertfelvételt, amelyek annak idején nem jelentek meg terjedelmi okok miatt. Ezekkel kiegészítve még tökéletesebb lett a koncertfelvétel. Amelyet mindenkinek érdemes újra meghallgatnia...

(Iron Maiden: Maiden England ’88. Kiadó: EMI)

[caption id="" align="alignright" width="334"] A borítón természetesen az elpusztíthatatlan Eddie is ott van
[/caption]Számlista:
CD1:
1. Moonchild
2. The Evil That Men Do
3. The Prisoner
4. Still Life
5. Die With Your Boots On
6. Infinite Dreams
7. Killers
8. Can I Play With Madness
9. Heaven Can Wait
10. Wasted Years

CD2:
1. The Clairvoyant
2. Seventh Son Of A Seventh Son
3. The Number Of The Beast
4. Hallowed Be Thy Name
5. Iron Maiden
6. Run To The Hills*
7. Running Free*
8. Sanctuary*

*korábban kiadatlan

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!