Lemezkritika

2012.12.30. 19:57

Jon Lord: Concerto For Group And Orchestra

A zseniális zenész, zeneszerző, a kiváló előadó utolsó felvétele – amellyel anno korszakot teremtett.

Baranyi György

Korszakalkotó előadást hallhatott és láthatott a londoni Royal Albert Hall közönsége 1969. szeptember 24-én. Ekkor adott közös hangversenyt ugyanis egy rockzenekar és egy szimfonikus együttes, mely így műfajában is megelőzte korát (a manapság oly divatos crossover stílust), s számtalan hasonló előadásnak adott a későbbiekben példát. A Concerto For GroupAnd Orchestra névre keresztelt mű a Deep Purple klasszikus tanulmányokat is folytatott billentyűsének, Jon Lordnak a szerzeménye volt, s a rockzene óriása, az éppen akkor újjáalakult (Roger Glover basszusgitárossal és Ian Gillan énekessel erősítő)  Deep Purple együttes játszott együtt a neves Királyi Filharmokusokkal, melyet a kiváló karmerter, Malcolm Arnold vezényelt. Az előadás hatalmas siker lett, ráadást is kellett adni, természetesen lemez is készült belőle. A Deep Purple a mű születésének 30. évfordulójára újra előadta a művet az Albert Hallban, majd megturnéztatta egy világ körüli koncertsorozattal a Concertót, természtesen szimfonikus zenekarral együtt, nem kisebb sikerrel, mint az eredeti előadáskor.

Jon Lord ezen darabja azonban még sohasen került fel stúdióváltozatban lemezre. Erre ez évben jöt el az idő. Jon Lord egy ideje már nem játszott a Deep Purple-lel, miután nyugdíjazta magát a csapatból. Ám több szólómunka került ki a kezei alól, köztük komolyzenei felvételek, kompozíciók. A Concerto For Group And Orchestra stúdióváltozata előtt tehát már semmi nem állhatott, és Lord nagyszerű zenészeket hívott meg, hogy stúdióminőségben is feljátsszák egykori darabját. Természetesen ő játszotta fel a billentyűs (Hammond-orgona) részeket, és három gitáros is szerepet kepott az albumon: Steve Morse (aki jelenleg a Deep Purple gitárosa, Lord egykori csapattársa), Darin Vasilev és Joe Bonamassa (aki mostanság arról ismert leginkább, hogy egy másik ex-Deep Purple-zenész, a basszusgitáros-énekes nevével fémjelzett Black Country Communion supergroup tagja). A basszusgitáros a szintén jól ismert Guy Pratt (Whitesnake, Pink Floyd) volt, míg a dobcuccot Brett Morgan kezelte. Három énekes kapott helyet a mű újrafelvételénél: az Iron Maiden dalnoka, Bruce Dickinson, illetve Steve Balsamo és női hangként Kasia Laska. A szimfonikus együttes szerepét most a Liverpooli Királyi Filharmonikusok játszották, Paul Mann vezényletével (aki a mű 30 éves évfordulőjára rendezett koncerteken is vezényelte a szimfonikus zenekart).

A Concerto három tételből áll (természetesen az eredeti mintájára), és a londoni Abbey Road stúdiókban vették fel. Tökéletes az összhang a rockzene és a filharmonikus csapat között, elképesztő most is az játékosság, azok a tempó- és dallamváltások, az érzelemk többféle bemutatása, áradása, amelyek jellemzik a művet. Nagyon szépen szólnak a hangszerek, tisztán, ami a kiváló keverést is dicséri. A női énekhang szerepeltetése, a kétféle férfihang (melyből karakterénél fogva Dickinsoné az erősebb) ellentéte is nagyszerű. No és persze Jon Lord mindig is elegáns, férfias, érzelmekel áthatott orgonajátéka egy olyan plusz töltés, ami szinte tökéletessé teszi ezt a felvételt.

Olyan mű született immár több mint negyven éve, amely nélkül talán sosem jöttek volna létre a rockegyüttesek és szimfonikus együttesek közös alkotásai a későbbiekben. Ehhez kellett Jon Lord tehetsége, klasszikus műveltsége, zenei alázata és elszántsága. Sajnos ez a nagyszerű zenész, ez a kiváló, példamutató ember idén júliusban eltávozott közülünk. Így ez a lemez lett az utolsó alkotása. Ha meghallgatjuk, érezzük csak igazán, mennyire hiányzik majd a zenei életből...

(Jon Lord: Concerto For Group And Orchestra. Kiadó: EarMusic)

[caption id="" align="alignright" width="334"] Egy remek zenész, egy igazi tálentum hagyott itt bennünket örökre
[/caption]Számlista:
1. Movement One
2. Movement Two
3. Movement Three

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!