KISÁLLATOK

2017.10.26. 14:00

Csúnyán is végződhet, ha méregzsákká változik a kutyus! Igen ám, de a gazdik rontják el...

Nemegyszer találkozhatunk utcán sétálva vagy akár ismerősöknél olyan kis cuki, édi-bédi kinézetű kutyácskákkal, melyekről ránézésre fel sem tételeznénk, hogy igazi kis hisztis méregzsákká tudnak válni, ha valami nem tetszik nekik. Persze, egy alig macskányi „harci kutya” nagy kárt már csak a mérete miatt sem tesz az emberben, ám viselkedése igen zavaró lehet, még ha a gazdi ezt jópofának is találja. Arról nem is szólva, hogy milyen csúnyán végződhet, ha a kis méregzsák kikezd egy nagy testű fajtársával…

Vajon mi lehet az oka, ha ezek az ölebnek kitenyésztett apróságok cseppet sem cuki kedvenc módjára viselkednek?

– Legtöbbször nem veleszületett hajlamról van szó – mutatott rá Szűcs Andrea kutyakiképző.

– A gond a gazdákkal van, nem hagyják ugyanis megfelelően szocializálódni a kutyákat. Mindent rájuk hagynak, nem nevelik őket, nem engedik oda őket a többi kutyához, folyton felkapkodják a földről, nehogy bajuk essen, mert olyan kicsik.

– Ebből pedig igen nagy problémák adódhatnak. Akármekkora a mérete, a kutya akkor is kutya, és eszerint kell bánni velük, de ezt egyesek nem akarják tudomásul venni.

– Épp a minap találkoztam olyan gazdival, aki azt kérdezte tőlem, nem nézi-e macskának az ő kedvencét a többi kutya, mert, hogy akkora… Ilyen nem fordulhat elő, hiszen a szaga mindent elárul!

A kiképző elmondta, szinte mindegyik kis testű kutya viselkedése problémássá, agresszívvá válhat, említhetnénk akár a törpe pinscher, a francia bulldog, a bolognese, a máltai selyemkutya vagy a yorki fajtát. A terriereket például könnyű „elrontani”, hiszen egyébként is egy akaratos fajta. De a végeredmény a gazdin múlik.

– A nem megfelelően nevelt kis cuki ugatóssá válik, harap, nekitámadhat más embereknek és állatoknak, ennek oka pedig legtöbbször a félelem az ismeretlentől. A túlféltett kutya végül mindentől retteg.

– Az utcán nemegyszer láthatjuk azt is, hogy a kis ebek más kutyasétáltatókra is rátámadnak, nem mérik fel a következményeket, hiszen azt tanulták meg, hogy a gazda majd megvédi őket, így nem mérlegelik az erőviszonyokat. Így végül „jobbik esetben” a kiskutya szerez be akár komolyabb sérülést egy nagyobb fajtárstól, rosszabbik esetben a gazdája is – fejtette ki Szűcs Andrea.

– Az a baj, hogy a tulajdonosok el sem ismerik, hogy baj van a kutya viselkedésével, pedig a megelőzés lenne a legjobb. Később már sokkal nehezebb leszoktatni a helytelen viselkedésről, ehhez mindenképpen szakember segítségét ajánlott igénybe venni. Családi konfliktusokhoz vezet, ha a kis kedvenc féltékenységből a gyerekre is rátámad, vagy „anyuci kedvence” már a férjet sem engedi be a hálószobába…

Szerencsére nagyon sok kis társasági kutyával járnak ma már kutyaiskolába.

– Tudomásul kell venni, hogy akár kicsi, akár nagy testű, a kutya egy hierarchikus rendszerben élő társas állat, és az a jó neki, ha a gazdi tölti be a falkavezér szerepét. Ha a kutyának kell döntenie a gazdi helyett, az bizonytalanságot, kiegyensúlyozatlanságot szül. Ha kutyát szeretne valaki, vállalja, hogy felelősségteljesen foglalkozik vele! – hangsúlyozta a kutyakiképző.

Sokat számít a „szocializáció”

– Mi falkarendszer alapján foglalkozunk a kutyákkal, ha elhozzák hozzánk az agresszív kis állatot, nálunk bekerül egy falkába. A többiek ugyanúgy odamennek hozzá, végigszaglásszák, ettől szinte annyira „sokkot kap”, hogy elfelejt támadni. Másik gyakori eset, hogy elszalad, menekül, de szembesülnie kell vele, hogy mindenütt kutyák vannak körülötte, így végül feladja a menekülést és „beáll a sorba” – magyarázta Andrea. – Aki saját erőből szeretné megoldani a viselkedésproblémákat, annak azt javaslom, hogy más kutyásokkal összeállva csapatba akár a Zagyva vagy a Tisza partján is gyakorolhatnak. Ám ez időigényes, mivel jól meg kell választani, milyen kutyákkal sétálunk együtt.

Kovács Berta

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!