DALLAMOS ESTÉK

2017.10.15. 10:24

A könnyed komolyzene még a fiatalokat is a nézőtérre csábította – GALÉRIA

Talán nem túlzás azt állítani, hogy az általunk szervezett Dallamos esték sorozat egyik legsikeresebb műsorát hallhatta a közönség kedden este a szolnoki Aba-Novák Agóra Kulturális Központban.

A zsúfolásig megtelt nézőtéren szokatlanul sok fiatal foglalt helyet. Ami azért volt különösen szívet melengető, mert ez alkalommal az ifjabbaktól mostanság eléggé távol álló komolyzenei koncerttel vártuk olvasóinkat.

Igaz, a felcsendülő alkotások inkább a korabeli slágerek kategóriájába tartoztak. Bár némileg képzavarnak tűnhet a könnyed komolyzene kifejezés, mégis erről szólt az egész este.

A Szolnoki Szimfonikusok repertoárjuk gyöngyszemeiből, a legismertebb zeneművekből válogattak össze egy csokorra valót.

Felcsendült például Mozart Varázsfuvolájának egy részlete, Staruss Denevérjének nyitánya, valamint az a Kék Duna keringő, melyet vendégeink szavaztak be a repertoárba.

Az ifjabb korosztály nemcsak a nézők között képviselte magát, hanem a zenekarban is: a Dallamos esten most mutatkozott be először a szimfonikusok ifjú felfedezettje: a 26 esztendős Dénes-Worowski Marcell karmester, aki fiatalos lendülettel és felfogásban vezényelte végig a másfél órát.

– Izgulok – mondta nevetve a színfalak mögött, majd hozzátette, minden fellépés előtt ez van, de ez így a jó. Hogy emlékbe megőrizze ezt az estét, közvetlenül színpadra lépése előtt készített gyorsan egy-két fotót a telefonjával a már helyet foglalt zenészekről és a közönségről is.

Még egy szelfi is „elcsattan”. Hiába, haladni kell a korral…

A szünetben diákokat faggatunk, mi tetszik jobban: a pop-slágerlisták élmezőnyében szereplő Despacito vagy a hallott Johann Strauss Pizzicato-Polkája. Végül is… őszinte választ kapunk.

– Naná, hogy a Despacito. Amúgy a polka se volt rossz, a zeneszerzőnek tök jó humora volt, nem olyan „citromba harapott” – bólogatnak a nyolcadikos diákok.

A gyerekek az Új Néplap nyereményjátékára jelentkeztek, mi pedig szívesen láttuk őket vendégül. Hisszük ugyanis, hogy komolyzenét hallgatni és ismerni nem ciki.

A nézőtéren számos ismerős arc tűnt fel. A Dallamos esték programsorozatunknak mára már törzsközönsége lett, akik zenei műfajtól függetlenül, rendszeresen eljönnek ezekre az előadásokra.

A napilap által szervezett koncertek így mára nem csak önfeledt estét kínálnak, hanem közösségi találkozóknak is helyszínt adnak.

Folytatása következik

Folytatódik a Dallamos esték a jövőben is! Terveink szerint november végén, december elején jelentkezünk újra zenés programunkkal, de már más műfajjal. Reméljük, év végén ismét együtt tölthetünk egy kellemes, dallamos estét! Addig is, érdemes forgatni az Új Néplapot, melyből hamarosan megtudhatják a további részleteket.

Joó Zsuzsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!