KISÚJSZÁLLÁS

2017.10.07. 15:30

Minden panaszra tudja a megoldást Marika, de nem csak a gyógynövényekhez ért ám!

Idén három villanyoszlopot fogadott örökbe, s ültette be virággal, a határban folyamatosan gyűjti a gyógynövényeket, s alkalmazza azokat különböző betegségeknél. Hagyományos módon főzi a szilvalekvárt, amit már fiataloknak is oktatott, de befőtteket, savanyúságokat is százszámra készít Ridegné Fekete Mária, aki a minapi Kivilágos Kivirradtig Fesztiválon több díjat is kapott munkáira.

Ridegné Fekete Mária aprítja a savanyúságnak valókat 

Fotó: Daróczi Erzsébet

– A Kivilágos Kivirradtig Fesztiválon a kezdetek óta részt veszek, volt, amikor madárijesztőket készítettem a versenyre, volt, amikor bemutatóként, üstben, hagyományos módon főztem szilvalekvárt.

– Amikor még volt süteménysütő verseny, arra is beneveztem. Most a zöldségkupán is indultam, több díjat hazahozhattam az általam termelt paradicsomra, karalábéra, patisszonra – árulja el Mária, miközben a piacon frissen vásárolt uborkát, paprikát, hagymát, káposztát gyalulja a téli savanyúsághoz.

Miután a házuk előtt három villanyoszlop is van, örökbe fogadta azokat a felhívásra, és körbeültette virággal. Ezt a gondozást is díjazták neki nemrég.

– Nagyon szép kis tulipánokat kaptam, amivel tovább fogom díszíteni az utcát. Az udvaron is minden helyet kihasználok, a kiszáradóban lévő szőlőre paradicsomot futtattam, de van itt többféle dáliám is.

– Szeretem a kihívásokat, érdekelnek a zöldségek, növények, virágok. Sok szakirodalmat olvasok a gyógynövényekről, ezeket gyűjtöm a határban. Már nézem, hol lehet csipkebogyót szedni, amiből szörp, lekvár készül majd.

– Barátaimat is szívesen ellátom tanácsokkal, ha valakinek valami kell, akkor már automatikusan jön hozzám, de ha látom, hogy fáj a térde a barátnőmnek, akkor tanácsolom, káposztalevelet tegyen rá, majd tekerje be a térdét fóliával, úgy pihenjen éjszaka. Ő vagy megfogadja, vagy nem… – mondja Marika nevetve.

– Ha a piacon hallom, hogy meghűlt a kedves eladó, tanácsolom, kakukkfűteát igyon, mert annak baktériumölő hatása van, közben beszélgetünk arról is, ha a csalán megcsíp, mivel közömbösíthetem.

Ridegné Fekete Mária aprítja a savanyúságnak valókat

– Szeretek a piacon vásárolni a termelőktől, mert nekik friss, gyönyörű, szép, ropogós az árujuk. Így a ma vásárolt paprikából, káposztából, uborkából, hagymából vegyes savanyúságot csinálok.

– Egyébként „befogadó állomás” vagyok, sokan engem hívnak, ha a kertjükben sok zöldség van, kérem-e… Újrahasznosítok mindent, amit tudok, és szívesen osztom meg másokkal is tudásom.

Daróczi Erzsébet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!