FOTÓS MÚLTIDÉZŐ

2017.11.19. 17:00

3 fotó 3 emlék és történet Szolnokról – Tudja hol állt a Lenin-szobor?

A régi képeket nézegetve, ezen a héten is felidéztünk néhány történetet, méghozzá egészen régieket is! Nézzék csak!

Forrás: MHSZ/Fortepan

Nemzeti Szálloda

Forrás: LENKEY MÁRTON/Fortepan

A Szapáry utca 22. szám alatt 1895-ben nyitott meg a Nemzeti Szálloda, melyet egy Fodor Dániel nevű úriembernek köszönhetünk, ő álmodta meg a szállót, mely egyben kávéházként is működött. Évtizedekig élte virágkorát a hely, aki kicsit is adott magára, ide járt. Még az első világháború sem okozta a szálloda vesztét, bár kicsit alábbhagyott a forgalom. A bérlők egymásnak adták a kilincset, így esett át a hely kisebb-nagyobb átalakuláson, 1922-ben szállóban lévő korábbi bálterem helyén pl. mozit alakítottak ki – a Nemzeti Mozit -, mely nyolcvan évig működött is. A második világháborút már nem sikerült átvészelnie a szállodának, épületében előbb szovjet hadikórház, majd a rendőrség kapott helyet. Az ötvenes évek elejétől ugyan újra szállodaként üzemelt, viszont szörnyen elhanyagolták, így végül a hetvenes évek elején be is zárt.

Damjanich János Múzeum

Forrás: HUNYADY JÓZSEF/Fortepan

A múzeum és a könyvtár alapításának ötlete Hild Viktor nevéhez fűződik, aki bele is kezdett tervének megvalósításához, viszont az első világháború keresztülhúzta a számításait. A háború után egy Szolnokra kerülő tanár, dr. Balogh Béla karolta fel az ügyet és hosszas szervezkedés után 1933-ban végül megalakult a Szolnoki Könyvtár- és Múzeumegyesület, 1934-ben pedig megnyitotta kapuit Szolnok Város Közkönyvtára és Múzeumi Gyűjtőhelye. A tanár úr még a második világháború előtt elköltözött Szolnokról és mivel az intézménynek nem volt állandó alkalmazottja, a háború során komoly veszteségeket szenvedett. A háború után kezdett rendbe jönni a helyzet, 1948-ban megnyílt a helyreállított könyvtár, 1949-ben a Szolnoki csata című kiállítással a múzeum is megkezdte működését. A múzeum 1952 végén vette használatba a jelenlegi, Kossuth tér 4. szám alatti műemlék épület egy részét. Ugyanebben az évben vette fel Damjanich János honvédtábornok nevét is.

(Forrás: djm.hu)

Lenin-szobor (Tisza park – akkor még Felszabadulás tér)

Forrás: MHSZ/Fortepan

Az 1956-os forradalom idején ledöntött szovjet emlékmű helyén állították fel Lenin egész alakos szobrát 1965. április 3-án, a felszabadulás huszadik évfordulója alkalmából, természetesen az akkori Felszabadulás téren (ma Tisza park). A rendszerváltás után farostlemez borítással védték a rongálásoktól. 1990 tavaszán döntött a városvezetés az eltávolításáról, ma Zounok ispán szobra található a helyén.

(Forrás: vfmk.hu)

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!