KUNHEGYES

2017.11.15. 19:54

Egy felvidéki kis faluból jött Kunhegyesre Feri bácsi, megszerette a közösséget és itt ragadt

Egy felvidéki kis faluból indult, nagyvárosok érintésével kötött ki Kunhegyesen. Nem gondolta volna, hogy ott tölti élete nagy részét, de megfogta a közösség és a kun hagyományok. Most Kunhegyes díszpolgára lett.

Virosztek Ferenc munkásságát Kunhegyes díszpolgári címmel ismerte el

Fotó: Ujvári László

– Idővel én is nyakas kun lettem – vélekedett a város újonnan kitüntetett díszpolgára. Éveken át dolgozott a helyi vízgépészeti vállalatnál, mint főmérnök, de a helyi szakmunkásképzés asztalára is letette a névjegyét. Az idén 85 esztendős Virosztek Ferencet beszippantotta a Nagykunság.

– Mint vezetőnek, nekem mindig irányítanom kellett, kitaláltam és felügyeltem a dolgokat, de a megvalósításban a munkatársaim álltak helyt, nélkülük biztos nem lennék díszpolgár – szögezte le rögtön az elején.

Minden a felvidéki Varbócon kezdődött. Egy háromgyermekes gazdálkodó családba született 1932-ben, nagy örömére két lány testvére is jó egészségnek örvend. Elmondása szerint, a téeszesítéssel minden lehetőség megszűnt a faluban a fiatalok számára, sokadmagával gyorsan a diósgyőri munkaerő-közvetítőnél találta magát.

Volt segédmunkás, majd ipari tanuló, ahol vas- és fémesztergályos képesítést szerzett. Jó eredményei láttán tanárai arra biztatták, hogy érettségizzen, majd tanuljon tovább.

Mint gépészmérnök végzett a Miskolci Egyetemen 1958-ban, ezt követően gyorsan az Alföldön találta magát. A vízgépészeti vállalat budapesti központjából Kunhegyesre küldték, először, mint diszpécser dolgozott.

– A központ Budapesten volt, öt gyáregység pedig vidéken, ebből a kunhegyesi volt a legnagyobb. Az ivó- és szennyvíztisztítás gépesítésével foglalkoztunk, egy idő után csoportvezető lettem, később főmérnök – emlékezett vissza.

A kunhegyesi üzemet még Németországban is ismerték, jelentős termelés folyt a kunsági városban, ez az időszak azonban nem tartott sokáig:

– Nyakas kun lettem idővel. Nem tetszett, ami a vállalati központban zajlott. Meglátásom szerint nem a helyi egység érdekeit nézték Budapesten, idővel egyre több lett a vita, ezért felmondtam – jegyezte meg.

Erőteljes fellépése később nagy eredményt hozott, komoly rekonstrukción és technológiai fejlesztésen ment át a gyáregység. Bár munkája gyümölcsét már nem élvezhette, pályája új irányt vett.

Közel húsz éven át, 1975-től volt a nagy múltú kunhegyesi szakmunkásképzés meghatározó alakja, az intézmény igazgatóhelyettesi feladatait egészen 1992-es nyugdíjazásáig látta el.

Virosztek Ferenc munkásságát Kunhegyes díszpolgári címmel ismerte el
Fotós: Ujvári László

Hogy Kunhegyesen maradt, azt elsősorban annak köszönheti, hogy 1960-ban megismerte mostani feleségét. Házasságukból két gyermekük született, akik három unokával ajándékozták meg őket.

– Megfogott a család, a hagyományok és az összetartó közösség. Sokat köszönhetek a Mészáros családnak, feleségem rokonainak – fogalmazott, miközben sejtelmesen feleségére nézett.

Korábbi porckorongsérv-műtétje miatt manapság ízületi, reumás panaszai vannak, így fő szórakozása a televíziózás. Értékes tapasztalatként osztotta meg velünk, hogy az ember ne kezdje teljes elánnal a nyugdíjas éveket.

Érdemes keresni olyan átmeneti lehetőséget, ahol aktívan tölthet el az ember néhány évet, egyfajta levezetésként.

Kedvenc mondását egyik tanárától hallotta: Isten, haza, család. Mindig ez volt életének vezérfonala, még ki is egészítette: Hit, remény és szeretet.

Nemzetőr is volt

Virosztek Ferenc életében meghatározó volt az 1956-os esztendő. Ugyanis egyetemista volt a forradalom idején. Huszonnégy évesen, a Miskolci Egyetem hallgatójaként érte az 1956-os forradalom és szabadságharc. Az őszi eseményekben, mint a nemzetőrség tagja vett részt. Motoros futárként járta a környező településeket.

A forradalmat követő megtorlások során, mikor megtudták, hogy nemzetőr volt, zárt tárgyaláson hallgatták ki. Felfüggesztett büntetést kapott, így szerencsére folytathatta egyetemi tanulmányait.

Ujvári László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!