FOTÓS MÚLTIDÉZŐ

2017.12.17. 16:30

3 kép és történet a szolnoki vasútról – Egykor Közép-Európa legkorszerűbb pályaudvara volt

Mennyit tud a szolnoki vasútállomásról? Kicsit segítünk!

Forrás: MAGYAR RENDŐR/Fortepan

A vasúti pályaudvar bombázása 1944-ben

Forrás: NATIONAL ARCHIVES/Fortepan

1944. június 2-án szenvedte el a legnagyobb pusztítást a vasúti csomópont. A korebeli híradás szerint: „…A pályaudvaron a vasúti kocsik ezrei mentek tönkre, melyeket egymás tetejébe, súlyos kerekeit pedig két-három utca távolságnyira, sőt, az állomástól mintegy 500 méterre lévő Gólyáig dobta el a robbanás hatalmas ereje. Mintha valami ördögi erő szántotta volna fel a területet, úgy tűntek el az utak és házsorok a MÁV lakótelepen, a Liget utcán és a Kisgyepen…”. Több mint 800 bombát dobtak az állomásra és a környékére.

A vasútállomás épülete

Forrás: Magyar Nemzeti Digitális Archívum

A Pest-Szolnok vasútvonalat 1847. szeptember 1-jén adták át a forgalomnak. Szolnok első vasútállomásának épülete csak rövid ideig működött, mert hamarosan egy új állomásépület építésébe kezdtek. 1857-ben állt fel a második vasútállomás, megközelítőleg a mai helyén. Az épület kiegészült egy különálló, díszes, favázas vonatfogadó csarnokkal is. Ilyeneket akkoriban csak az igazán jelentős állomásokon emeltek. Később a szolnoki vasútonal és az állomás is – több másikkal együtt – a MÁV tulajdonába került.A századforduló után átépítették, az 1900-as évek elején készült el a felvételi épület, ami a már említett 44-es bombázásokig állt, a július 2-i légitámadás után használhatatlanná vált.

Forrás: MAGYAR RENDŐR/Fortepan

A romok eltakarítása után újraindult a forgalom, az ötvenes években pedig a helyreállítást is elkezdték, de a forradalom közbeszólt. A hatvanas években már halaszthatatlan volt a korszerűsítés, az átadásra csak 1975-ben került sor, akkor kapta a ma is látható formáját. Akkor ezzel a külsejével a szolnoki volt Közép-Európa legkorszerűbb pályaudvara.

Forrás: iho.hu, vasutallomasok.hu

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!