NAGYRÉV

2017.12.17. 07:00

Világsztárokkal forgatott együtt a nagyrévi asszony

Faragóné Ónody Ágnes az egyik legkeresettebb statiszta ma hazánkban. Bár számos világsikerű nagyjátékfilmben is feltűnt, egyet se látott belőlük.

Faragóné Ónody Ágnes először visszahúzódva, majd annál nagyobb lelkesedéssel mesél az elmúlt „filmes” hat évéről

Fotó: Mészáros János

– Tom Hanks…? Hát ő egy csuda figura! – ragyog fel Faragóné Ónody Ágnes szeme, amikor azokról a színészekről kérdezzük, akikkel már együtt forgatott. Ági először visszahúzódva, majd annál nagyobb lelkesedéssel mesél az elmúlt „filmes” hat évéről.

Csöppnyi falujában, Nagyréven sokan nem is tudják, hogy az asszony mennyire keresett statiszta. Számos magyar és külföldi gyártású mozi- és tévéfilmben szerepelt már és igen, nem egy sztárral dolgozott együtt. Csak az egyik közülük Tom Hanks.

– Az Inferno című mozifilmben sírtunk együtt Budapesten, a nagyjelenetben. Tényleg ez volt a feladatunk – nevet Ágnes, hozzátéve, Tom Hanks közvetlen ember, mindenkihez van egy kedves szava.

– Egy bánatom volt: bár vén fejjel elkezdtem angolul tanulni, a nyelvtudásom kevés lett volna egy tartalmasabb beszélgetéshez. Így inkább csak csendben figyeltem őt – bólogat, majd sorolja tovább, kikkel játszott még együtt. Ott volt például Ryan Thomas Gosling, kétszeresen Oscar-díjra jelölt, Golden Globe-díjas kanadai színész, aztán egy amerikai híres színésznő, akivel a Szárnyas fejvadász forgatásán találkozott idén nyáron.

– A mai napig nem tudom, ki volt ő, nem árulták el, én meg nem ismertem fel, ki lehet. A dublőre voltam. Amikor véget értek a beszélgetős jelenetek, akkor jöttem én és ültem a helyére azonnal. A gesztusait kellett megfigyelni, hogy tudjak úgy ülni, menni, inteni, mint ő. Ilyenkor a színész pihen, én dolgozom helyette.

Ági elmeséli, egyik legemlékezetesebb statisztaszerepét az Infernoban alakította, a pokolbéli szenvedés jelenetében, az Operaház mögött. Számos dublőr állt készenlétben, csattogtak az ostorok, figyelni kellett, ki, hová lép, a tévedés fájdalmas következményekkel járt.

Az asszonyt boszorkánynak maszkírozták, a haja is égnek állt. – Rongyos ruhában, piszkosan álltunk a kamerák elé. Volt, aki leprást alakított, másnak 10 centivel feljebb volt a füle. Ahogy egy „rendes” pokolbéli lakókhoz illik.

Áginak, mint sűrűn foglalkoztatott statisztának, egy dologra nagyon ügyelnie kell: a legkisebb stílusváltás sem fér bele „munkakörébe”.

Faragóné Ónody Ágnes először visszahúzódva, majd annál nagyobb lelkesedéssel mesél az elmúlt „filmes” hat évéről
Fotós: Mészáros János

 

– Nemrégen felhívtak, hogy várnak egy januári forgatásra. Megkérdezték: „Ági, biztosan ugyanúgy nézel ki, mint eddig?” Megnyugtattam, hogy természetesen, erre különösen ügyelek. Szóval, se hajfestés, se hajkurtítás nálam nem jöhet szóba. Persze, öregedni azért még lehet… Hatvankettő éves vagyok, példám bizonyítja, hogy még ennek a korosztálynak is van keresnivalója a filmiparban. Akár még Tom Hanks mellett is.

Fura, de nem látta Ági a filmeket

– Hogy láttam-e a filmeket, melyekben szerepeltem? Nem én! Szinte egyet se! – állítja a nyugdíj előtt álló Faragóné Ónody Ágnes. Azt mondja, Nagyréven nincsen mozi, csak kutyaugatás, azt a pár filmet tudja megnézni, melyeket megtalál az interneten. – Bár a Martfűi rém című filmben is több jelenetben vettem részt, még azt se láttam. Nem titok: ma már jobbára ebből élek, legnagyobb álmom pedig – öreg fejjel nem vágyom többre –, hogy egy reklámban is szerepeljek. Vannak nyugdíjasok, akik kötögetnek, főzögetnek – én játszom.

Joó Zsuzsa

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!