TISZAFÜRED

2018.01.15. 17:30

Edzés közben megállt a szíve, barátai mentették meg Tibi bácsi életét

Jókor volt jó helyen Horváth Tibor bőrműves, a Népművészet Mestere, de ami a legfontosabb, jó emberek között. Váratlanul megállt a szíve, de barátok és szakemberek vették körbe, akik azonnal a segítségére siettek. Esete rendkívül tanulságos.

Horváth Tibor bőrműves visszatért kedves programjához, reggelente kutyát sétáltat

Fotó: Ujvári László

November 27-én, egy átlagosnak induló pingpongedzés közben holtan esett össze Horváth Tibor, a helyszínen kellett újraéleszteni. Szerencsére két mentős és egy orvos is a helyszínen tartózkodott, akik rögtön megkezdték az újraélesztését.

Aznap gondolt egyet, kellemesen elfárad egy asztalitenisz-edzésen, és könnyebben át fogja aludni az éjszakát. Közel egy órányi játék után viszont holtan esett össze. Szívhalál.

– Annyi maradt meg bennem, hogy sokan voltunk, amikor beléptem a sportcsarnokba, majd arról vannak képeim, hogy elesek, eldőlök. Az sincs meg, hogy addig kivel, kikkel játszottam – emlékezett vissza.

Utólag tudott meg mindent, másnap délután a debreceni klinika intenzív osztályán tért magához. A tiszafüredi sportcsarnokban hétszer, a mentősök pedig további két alkalommal ütötték ki defibrillátorral.

– Szerencsémre ott volt a játékosok között két mentős, Tardi Tivadar és Krómi Zoltán, valamint akkor ért véget Luczai Mariann doktornő karateedzése is. Tivadar azonnal hozzákezdett a szívmasszáshoz, kollégája telefonált és a defibrillátorért sietett, a doktornőtől pedig az oxigént kaptam – mesélte a történteket.

Hosszú időn keresztül igyekeztek újraéleszteni, félórán keresztül lebegett élet és halál között. Később megállapították, hogy egy nagyfokú ioncserezavar szívmegállásához vezetett.

Mint mondja, a klinikán a fogadásakor vízhajtót akartak neki adni, pedig minden jel arra mutatott, hogy nincs víz a tüdejében. Bár megúszta bordatörés nélkül, belső vérzés miatt később életmentő beavatkozásra volt szükség.

Horváth Tibor bőrműves visszatért kedves programjához, reggelente kutyát sétáltat
Fotós: Ujvári László

– Feltűnt, hogy a hasfalam puffadt és meleg volt. Szóltam a feleségemnek, hívjon orvost, mert belső vérzésem van. Érkeztek is, ám megállapították, hogy intenzív bélmozgásom van – magyarázta a vegyész végzettséggel és komoly ápolói ismerettel rendelkező Tibi bácsi. Hajnalban elszakadt a cérna, azt mondta: a barátaim megmentették az életemet, nehogy már itt vérezzek el.

Hogy megnyugtassák, néhány vizsgálatot végeztek rajta, a gyanúja azonban beigazolódott. Életmentő műtétet végeztek rajta, akkorra már másfél liter vér gyűlt össze a hasában. A hasán egy harmincnyolc centis vágás emlékezteti a tanulságos esetre.

Összesen három hétig volt kórházban, csak karácsony előtt mehetett haza.

Már másodszor segített ilyen esetben

Nemrég jótevői is meglátogatták, hálás nekik, vallja, hogy nélkülük ma nem lehetne közöttünk. Bár veszített a súlyából, felépülése jól halad, visszatért a megszokott hétköznapokhoz. Mindennap megsétáltatja kutyáját, pihenéssel, de aktívan tölti az idejét.

– Nem szabad az embernek elhagynia magát, jobban érzem magam, ha aktív vagyok, mint amikor csak pihenek. Öt évvel ezelőtt volt egy hátsófali infarktusom, amit – mint később kiderült – lábon hordtam ki – jegyezte meg. Ettől függetlenül természetesen ő is levonta a tanulságot: az embernek érdemes vigyázni magára, figyelni és komolyan venni a jeleket. Egyik megmentője, Tardi Tivadar már másodjára segített hasonló esetben. 2014 júliusában ugyancsak a tiszafüredi sportcsarnokban történt, hogy asztalitenisz-edzésük volt, amikor az egyik karatés rosszul lett. Ő azonnal megkezdte az újraélesztést…

Ujvári László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!