ÚJSZÁSZ

2018.01.20. 15:19

Nyugdíjasként kezdett el festeni Magdika – ez lett belőle

Az újszászi Ulviczkiné Herczeg Magdolnát sokan a helyi sorstársi élet aktív alakjaként ismerik – múlt év végéig ő volt a mozgássérültek helyi csoportjának is a vezetője –, de a város lapjában, az Újszászi Híradóban is olvashatók írásai, sőt, a beküldött cikkek begépelését is ő végzi. Ám személyiségének van egy kreatívabb oldala is.

Kovács Berta

Magdika a lányától egyszer festőkészletet kapott. Ez olyan ösztönző volt számára, hogy elkezdett alkotni

Fotó: Mészáros János

Az utóbbi időben a festészet fogásainak elsajátítására szenteli idejét. Mindig szeretett rajzolni, nyugdíjasként pedig ideje is engedi, hogy elmerüljön a képzőművészet rejtelmeiben. Az ő példája is azt mutatja: sosem késő elkezdeni.

– Gyerekkoromban sokat rajzolgattam, általános iskolában mindig ötösöm volt rajzból, de a gyerekek és a munka mellett már nem jutott időm ilyesmire.

– 2016-ban anyák napjára kaptam Zsófi lányomtól egy festőkészletet, ez olyan inspiráló volt, hogy komolyan kezdtem foglalkozni a festészettel – avatott be Magdika alkotó törekvéseinek kezdeteibe.

– Kezdetben vízfestékkel dolgoztam papírra, bár a lányomtól kaptam vásznakat is, eleinte azokra rá se mertem nézni. Az interneten festészeti videókat keresgéltem, online festőtanfolyamokra is ráakadtam, és elkezdtem komolyan tanulni.

– A festést virágcsendéletekkel kezdtem, a tanfolyami mintaképek alapján, aztán modern akrilfestéssel folytattam, most pedig a realista tájképfestő tanfolyamot végzem. Közben festek olyan témákat, ami megragadja a figyelmemet.

– A gyerekeknek is készítettem már képeket, legutóbb kérésükre a Titanic filmből egy jelenetet ábrázoltam.

Képeit hamar megismerhette az újszászi közönség. Tavaly januárban a magyar kultúra napja alkalmából hobbifestők műveiből nyílt kiállítás a művelődési házban, ott hárman mutatkoztak be, egyikük Magdika volt.

– Kis csendéleteket kereteztettem be az alkalomra, egy-két tájképpel együtt, de ma már azokat a képeket nem állítanám ki – jegyezte meg nevetve.

– Az eltelt egy év alatt sokat fejlődtem. Nagyon szeretem csinálni. Farostra szeretek leginkább dolgozni, azon jól csúszik az ecset.

Családtagokat, rokonokat, ismerősöket ajándékozott már meg képeivel, sőt, a lengyel testvértelepülésükre, Debicába is eljutott már egy almafás képe, rokoni kapcsolatok révén. Újszászon pedig gyakran kérdezik tőle, mikor lesz kiállítása.

Magdika a lányától egyszer festőkészletet kapott. Ez olyan ösztönző volt számára, hogy elkezdett alkotni

Magdikának két lánya, hat unokája és két dédunokája van.

– Panka unokám is nagyon szépen rajzol. A múltkor Dávid unokám pedig színkört festett. Elmagyaráztam neki, melyek az elsődleges színek és hogyan alakítható ki ezekből a többi.

– Következő rajzórájuk után felhívott, és azt mondta: „Mama, kaptam ma hat ötöst. De te is kaptál egy csillagos ötöst, amit rajzórán a tanár néni adott neked! – mesélte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!