KENGYEL

2017.10.15. 15:30

Mindene odalett a tűzben, de a kengyeliek összefogtak Józsefért

Percek alatt vált lakhatatlanná a kengyeli Mrena József otthona, miután egy kazánból kipattanó szikra miatt hétfő hajnalban kigyulladt a háza. A tető teljesen leégett, a használati tárgyak és bútorok pedig a füst és az oltás miatt mentek tönkre. Az önkormányzat és a helyiek azonnal a nyugdíjas férfi segítségére siettek, ideiglenes szállást adtak, és adományokat gyűjtenek neki.

Mrena Józsefet nagyon sokan kedvelik a településen, ezért összefogtak a megsegítéséért

Forrás: Beküldött fotó

– 1950 óta éltem ebben a házban, tízéves voltam, amikor ideköltöztünk… – megtörten áll az üszkös falak előtt Mrena József. A nyugdíjas férfi házának teteje gyakorlatilag eltűnt, bent egyenszürkévé színezett mindent a korom.

– Felriadtam, mert gyanús lett, hogy már nem szól a tévé… mindig bekapcsolva marad ugyanis – meséli arról a hajnalról.

– Akkor már nem volt áram. Éreztem a füstszagot, kimentem a szobából, és láttam, hogy hátul már lángol a ház.

Addigra már a szomszédok is ott voltak, segítettek az idős férfinak kijönni az épületből. A tető egy pillanat alatt leégett, a mennyezet leszakadt. A tűz akkora volt, hogy még a szomszédos ház redőnyét is megolvasztotta.

– Nem volt a házon biztosítás, így kárszakértő nem jött ki, de becsléseink szerint több millió forint érték semmisült meg – mondja elkeseredetten József fia. A ház lakhatatlan, a ruhaneműk a füst miatt használhatatlanok, a szekrények az oltás alatt beáztak.

– Amikor megkaptam a hírt a tűzesetről, azonnal megkerestem az egyik üresen álló bagimajori ingatlan tulajdonosát, aki felajánlotta segítségét – tájékoztatja honlapunkat Nagy Szilárd, a település polgármestere.

– Mrena József addig maradhat ott, ameddig meg nem oldódik a lakhatása – tette hozzá. A polgármester azt is elmondta, hozzáláttak a tető lefóliázásához, hogy a falak állapota ne romoljon tovább, valamint adománygyűjtő ládákat is kihelyeztek a közterületeken.

A Józseffel történtek ugyanis az egész települést megrázták, Kengyelen egy emberként mozdultak a helyiek az idős férfi megsegítésére.

– Pénzadománnyal segítek Jóskának, gyerekkorunk óta ismerjük egymást – meséli Molnár Péter.

Mrena Józsefet nagyon sokan kedvelik a településen, ezért összefogtak a megsegítéséért
Forrás: Beküldött fotó

– Nagyon tisztelettudó ember, ő vitte ki évekig a faluban az újságot, mindenkivel szívesen elbeszélgetett. Amikor megláttam a házát, elsírtam magam…, mondtam is neki! Józsikám! Ha nem is most télire, de biztosan lesz tető újra a fejed felett!

Ebben reménykedik Mrena József is, akinek – mint mondja – jólesik, és meghatja a kengyeliek figyelmessége, mégis nagyon nehéz időszakot él most át.

– A falak talán még jó állapotban vannak ahhoz, hogy újra lakható legyen. Nagyon szeretnék visszaköltözni a házamba, mert „csak” az egész életemet töltöttem ott… – búcsúzik szomorúan.

Egyszer az ujja is lefagyott

Mrena József csaknem tíz éven keresztül hordta ki az Új Néplapot a helyi előfizetőknek. Naponta mintegy százhetven példányt juttatott el az olvasókhoz, nem érdekelte az eső, a szél, a meleg vagy a hideg, mindig lehetett rá számítani, hogy hajnalban ott lesz az újság a kengyeli háztartásokban. Egy tavaly téli reggelen a napokon át tartó hideg időszakban a lapkihordáshoz viselt speciális kesztyűben lefagytak a hetvenöt éves férfi ujjai, ez a mai napig nehézséget okoz neki, a tűzesetkor például a szomszédok segítettek neki felhívni a 112- es segélyhívót.

Molnár-Révész Erika

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!