AZ ÉV HALA

2017.10.16. 17:28

Balin, domolykó, kövicsík – keresik az év halát

A Magyar Haltani Társaság a korábbi évek gyakorlatához igazodva idén is szavazást indított a következő esztendő haláról. Most is három jelölt közül lehet választani, a voksokat a tiszafüredi székhelyű társaság honlapján várják.

Domolykó

Forrás: Magyar Haltani Társaság

– Két fogható és egy védett fajt állítottunk jelöltként az Év Hala választásra. Közülük az nyeri el a kitüntető címet, amelyikre a legtöbb szavazat érkezik december végéig – tájékoztatott dr. Harka Ákos, a társaság elnöke. Mint kiderült, a balin, a domolykó és a kövicsík várja a voksokat.

A három őshonos jelölt közül a balin az egyik legnagyobbra növő, ragadozó életmódot folytató pontyféle.

Nagyobb folyóvizeink és tavaink lakója, a sporthorgászok áhított zsákmánya.

A másik jelölt a szintén pontyfélék közé tartozó domolykó. Az áramló vizeket kedveli, kisebb-nagyobb folyóvizeink egész hosszában előfordul. Kiváló sporthal, a horgon keményen védekezik – tudtuk meg a társaság közleményéből.

Domolykó
Forrás: Magyar Haltani Társaság

A 2018-as Év Hala választás harmadik jelöltje a védett kövicsík. A szája körül három pár bajuszt viselő kistermetű hal mérete miatt nem horgászcélpont, de vizeink egyik védett természeti értéke.

Közlésük szerint, a szavazatokat december 31-én déli tizenkét óráig várják a Magyar Haltani Társaság honlapján.

Ujvári László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!