hosszú távú elköteleződés

2017.11.17. 07:31

Mintegy háromezer amerikai katona érkezett Afganisztánba 

A katonák Donald Trump amerikai elnök stratégiájának megfelelően érkeztek az ázsiai országba – közölte csütörtökön a Pentagon.

Az amerikai védelmi tárca korábban 11 ezerre becsülte a 2001-es amerikai invázió óta konfliktus sújtotta Afganisztánban állomásozó katonák számát. A Fehér Ház szeptemberben további 3000 amerikai tengerészgyalogos küldését hagyta jóvá John Nicholson tábornok, az Afganisztánban állomásozó amerikai erők főparancsnokának kérése alapján.

Az amerikai vezérkar tagja, Kenneth McKenzie tábornok sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy megérkezett az erősítés Afganisztánba, így mintegy 14 ezerre nőtt a országban szolgáló amerikai katonák száma.

Az újonnan érkezett fegyveresek feladata az afgán hadsereg katonai kiképzésének erősítése és az afgán légierő fejlesztése.

Nicholson korábban azt mondta, hogy a Donald Trump által meghirdetett új amerikai stratégia Afganisztánban hosszú távú elköteleződést jelent. A tábornok dicsérte azt, hogy az amerikai kormányzat nem jelöl ki önkényesen megválasztott időpontot az afganisztáni amerikai csapatoknak eredmények eléréséhez. Ez „bizonyítéka változatlan elkötelezettségünknek” – szögezte le.

Donald Trump stratégiája az Egyesült Államok korlátok nélküli afganisztáni jelenlétét vázolja fel, ennek képezi részét a mérsékelt csapaterősítés. Trump elődje, Barack Obama ennek ellenkezőjét, az amerikai katonák fokozatos kivonását rendelte el.

Az Egyesült Államok a háború csúcspontján, 7 évvel ezelőtt mintegy 100 ezer katonát állomásoztatott Afganisztánban.

A Pentagon csütörtökön kiadott egy jelentést is, amely szerint az amerikai katonákat évekig arra utasították feletteseik, hogy nézzenek el egy, Afganisztánban meghonosodott, erősen pedofíliára emlékeztető gyakorlatot, amely az afgán rendfenntartók körében is népszerű.

A „bacsa bází”, azaz „játék a fiúkkal” nevű gyakorlat nyugati szemmel a pedofíliára emlékeztet, gyakori velejárója a szexuális bántalmazás és a gyermekprostitúció.

Lényege az, hogy mivel az iszlám szigorú előírásai nem engedik a nők szexualitásának nyilvános csodálását, fiatal fiúk helyettesítik a táncoslányt férfiak összejövetelekor. Megfigyelők és szakértők szerint azonban a gyakorlatban részt vevő afgán férfiakat gyakran nem elégíti ki egy táncoló, pubertás kor előtti fiúnak csak a látványa. Az AFP francia hírügynökség szerint a bacsa bází olykor nemcsak táncot takar, hanem szexrabszolgaságot is.

A gyakorlat az amerikai megszállás után, a tálibok visszaszorulásával terjedt el és erősödött meg ismét Afganisztánban, elsősorban a vidéki területeken – közölte a Foreign Policy amerikai lap egy ezzel foglalkozó korábbi írásában.

A Pentagon vizsgálata szerint ez a gyakorlat több amerikai katonát zavarba hozott, amit jeleztek is feletteseiknek. Beszámolóik szerint azonban feletteseik általában vállat vontak, és ennek a „helyi hagyománynak” a figyelmen kívül hagyását javasolták. „Nem tudunk mit tenni, nem a mi dolgunk, ez Afganisztán” vagy „ez az ő országuk” – ilyen és ehhez hasonló válaszokat kaptak a bacsa bázíval kapcsolatos esetleges visszaélések miatt aggódó amerikai katonák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!