Művelődés

2017.06.04. 17:15

Mitől éppen Szolnok lett a kedvenc városod?

Kedvenc Városom, Szolnok címmel a helyi diákközgyűlés kezdeményezésére szervezték meg 2015-ben az első várostörténeti vetélkedőt. Két év elteltével immáron a második rendezvénynek adott helyet az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ.

Mészáros Géza


A városban élő fiatalok a 2013-as diákközgyűlésen fogalmazták meg igényüket egy helytörténeti vetélkedőre, a város pedig a kezdeményezés mellé állt. A 2015-ös első után a másodikat 2017 tavaszán szervezték meg ismét a Kedvenc Városom Szolnok vetélkedőt, melynek döntőjébe – a két online­-előfordulót követően – 10 középiskolás csapat jutott be. A Kedvenc Városom, Szolnok elnevezésű verseny által a szervezők célja a fiatalok Szolnokhoz kötődésének erősítése, és a lokálpatriotizmusra nevelés. Az interaktív vetélkedősorozat révén a fiatalok megismerkednek Szolnok természeti, történelmi és épített értékeivel, hagyományaival és híres szülötteivel.


– Az általános iskola elvégzése után a városban minden tanuló megtalálhatja azt az intézményt, ami a jövőbeli terveihez biztos alapot szolgáltat, sok más mellett ezért is jó Szolnokon diáknak lenni – mondta a megnyitó ünnepségen Falusi Vajk, a város oktatási, kulturális és ifjúsági bizottságának elnöke.

[caption id="" align="alignleft" width="640"] Mintegy félszáz diák adott számot helytörténeti ismereteiről a megyeszékhelyen, az Aba-Novák Agórában zajló vetélkedőn | Beküldött fotó
[/caption]


Az 5 fős csapatok a 9–10–11. osztályokból kerültek ki, egy iskolából több csapat is nevezhetett. A részt vevő iskolák: Varga Katalin Gimnázium (2 csapat), Széchenyi István Gimnázium (6 csapat), Magiszter Fényes Adolf Szolnoki Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma (1 csapat), Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium (1 csapat).
A döntő helyszínét az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ biztosította, a végén Szabó István alpolgármester gratulált a csapatoknak. A képzeletbeli dobogóra két intézmény három csapata állhatott: 1. Tisza Tincsei (Széchenyi István Gimnázium), 2. Zagyva (Széchenyi István Gimnázium), 3. Szolnoki Amazonok (Magiszter alapítványi iskola).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!