FRISSÍTVE/SZOLNOK

2017.09.16. 21:55

Átadták az elismeréseket a Prima díj ünnepélyes gálaestjén – Galéria

Idén szeptember 16-án, szombaton este került sor a Területi Prima Gálára.

– A vállalkozó nemcsak a maga hasznára dolgozik, hanem díjat alapít, segít, biztat, megerősíti a kultúra munkásait hitükben, hogy munkájuknak értelme és eredménye van – hangoztatta köszöntőjében Balázs Péter színházigazgató a szombat esti Területi Prima Díj díjátadó gálaestjén, melynek ezúttal is a Szigligeti Színház adott otthont.

– Tizenharmadik alkalommal köszönthetjük a Prima jelölteket, a tudomány, a művészet, a kultúra, az oktatás, a sport szűkebb hazánkban tevékenykedő nagyszerűségeit – hangsúlyozta beszédében dr. Lits József megyei VOSZ-elnök.

Kifejtette, hogy a 13-as szám egy kultikus baljós szám. Példaként hozta többek között Roosevelt amerikai elnököt, aki eredményei mellett arról is híres, hogy rettegett tizenharmadikától, és ha egy rendezvényen 13-an ültek egy asztalnál, inkább behívta a titkárnőjét is.

Hasonló aggályokkal azonban nem kellett küzdeniük a szervezőknek, hiszen a nagyszabású rendezvényre jóval többen voltak kíváncsiak. Hogy mennyivel többen, azt jól mutatja az is, hogy a nézőtérre számos pótszéket kellett beállítani, hogy jusson ülőhely minden vendégnek. Egészen biztos az is, hogy az idei gála díjazottjai sem találták szerencsétlennek a 13-as számot.

Mielőtt lehullt volna a fátyol a nagy titokról, a 2017. évi Primák személyéről, idén is átadták a Megyei Vállalkozói Díjakat. Szűkebb hazánkból a Bulyáki Pálinka tulajdonosa, Bulyáki József és a C&L Flora Kft. tulajdonosai Csipai Csilla és Varjú Ákos vehetik át az Év Vállalkozója Díjat a decemberben, a Vállalkozók Napján, Budapesten.

Hagyomány immár, hogy a vállalkozókon kívül a hon- és rendvédelmi szervek kiválóságainak is elismeréseket adnak át, tekintettel arra, hogy az itt működik hazánk legnagyobb helyőrsége és helikopter-bázisa, mely Szolnok legnagyobb munkáltatója.

Az elismerést szimbolizáló oklevelet és aranymedált az előző év kitüntetettjeitől vehette át Borzi Károly, az év órásmestere, Lendvai Miklós, az év építőanyag kereskedője, Bazsó István, az év műszakvezetője, Tarján Csaba és Szilágyi Tamás, az év kézműves sörfőzői.

Szitt Melinda, az év balettmestere, Bencsik Pál, az év méhésze, Lázár Tibor Zoltán őrnagy, az év ejtőernyős kiképzője, Magó Károly zászlós, az év repülőgép-szerelője, roncskutatója, Virágos-Kis Sándor őrnagy, az év kiképzője, valamint Kiss Ferenc rendőr őrnagy, az év rendőre.

Ezt követően színvonalas műsorszámokkal körítve ismerhette meg a kisfilmes összeállításból a közönség a döntőbe jutott Prima jelölteket. Az elismerésre érdemes megyénkbeliekre idén is igen szép számú – közel 27 ezer – szavazatot adtak le az Új Néplapból kivágott szelvényeken.

Tízen jutottak be végül az utolsó körbe – az irodalom kategóriából Józsa László, színház és filmművészet kategóriából Gombos Judit, képzőművészet kategóriából Verebes György, tudomány kategóriából dr. Csányi Marietta.

Oktatás és köznevelés kategóriából a Tiszapüspöki Általános Iskola, építészet és építőművészet kategóriából Pálinkás István, sajtó kategóriából Pogány Attila, népművészet és közművelődés kategóriából Mihályi Gábor, zeneművészet kategóriából Bakondi András, sport kategóriából pedig Fehér János.

A bemutatást követően elérkeztünk az est legizgalmasabb pillanatához, amikor fény derült arra, kik az idei év – a szavazatok száma és a Tanácsadó Testület véleménye alapján kiválasztott – Prima Díjasai.

Ahogy korábban, ezúttal is hárman kapták meg a Területi Prima Díjjal járó nettó egymillió forintot és Pogány Gábor Benő szobrászművész erre az alkalomra készített Kincsem című plakettjét: Gombos Judit, Verebes György és a Tiszapüspöki Általános Iskola képviseletében Czeglédi Mihály igazgató.

Idén is adtak át Közönségdíjat és Különdíjat, nettó 250-250 ezer forinttal. Az előbbit Józsa László író vehette át lapunk főszerkesztőjétől, Király Ernőtől, utóbbival pedig dr. Csányi Marietta munkásságát ismerték el.

„Abból élek, hogy beszélek, de most nehéz szavakat találni” – vette át meghatottan az elismerést Gombos Judit színművész, kiemelve azt is, hogy a 13-as számot nagyon szereti.

„Kiállítást megnyitni könnyebb” – küzdött a mondandójával Verebes György festőművész is.

„Nagyon meg vagyok hatódva és nagyon nehezen találom a szavakat” – kontrázott rá Czinege Mihály igazgató is, aki hangsúlyozta, hogy ez közös munkájuk eredménye, kollégáké, tanulóké egyaránt.

„Bevallom, kicsit izgultam, hogy ma esetleg szólnom kell, és akkor most mit mondjak” – kezdte dr. Csányi Marietta is

Csak a közönségdíjas Józsa László író fogalmazási készségét nem csorbították e nem mindennapi körülmények, frappáns, pedagógusként töltött éveit is említő köszönő beszédét külön tapssal díjazták.

Idén is adományoztak Tiszteletbeli Prima Díjat, Győrfi Sándor A bajnok című kisplasztikájával a tavalyi évben hasonlóan díjazott Szolnoki Honvéd Ejtőernyős SE tagjaitól vehette át Bodonyi Dóra Európa- és világbajnok kajakosunk.

A szervezők idén egy meglepetéssel is készültek: az nézőtéren ülők között az ültető kártyák alapján egy Samsung televíziót sorsoltak ki. A tévét Muhari József vihette haza.

A gálaműsort követően a díjazottaknak az esőtől kicsit megzavart fogadáson gratulálhattak az tisztelőik.

Gombos Judit:

– Harmadszor ültem már a jelöltek között, és persze reménykedtem. Három a szerencseszámom is. Nagyon jólesett, hogy megkaptam ezt a díjat. Ahogy a nevemet hallottam, abban a pillanatban gombóc lett a torkomban, és onnantól alig tudtam megszólalni.

– De nagyon boldog vagyok! Nagyon köszönöm mindenkinek, hogy rám szavazott, és a lehetőséget, hogy itt lehettem. Az elmúlt 10 évben csodálatosabbnál csodálatosabb szerepeket játszhattam, amit köszönök a főnökeimnek, és meg kell mondanom Lits úrnak, hogy a 13-as nagyon szerencsés szám!

Verebes György:

– Ha az ember ott ül a jelöltek között, már izgul az ember, bár én nem vagyok egy díjközpontú ember. Nagyon örültem a jelölésnek, annak is, hogy bekerültem a döntőbe, de próbáltam inkább a munkára gondolni.

– De mikor meghallottam a nevem, megdobban a szívem, azt éreztem, úristen, mit fogok most mondani! Ez egy nagyon értékes díj, és bízom benne, hogy rászolgáltam, de abban még inkább bízom, hogy utólag meg fogom szolgálni, tehát ez még csak a kezdet.

Tiszapüspöki Általános Iskola, Czeglédi Mihály:

– Amikor bennünket a díjra jelöltek, kifejezetten kértem, hogy az iskolát jelöljék meg, és az iskolánk munkáját értékeljék. Így most minden tanulónk, az ő szüleik és minden kollégánk nevében is köszönöm a díjat.

– Egy kis település iskolája vagyunk, a tanulók 90-95 százaléka roma, ennek ellenére mondhatom, hogy sok esetben irigylésre méltó eredményeket érünk el. Természetesen van nehézség is. Köszönöm kollégáimnak is, akik sokszor emberfeletti munkát végeznek.

– Tanulóink nagy százalékban hátrányos helyzetűek, ennek ellenére jól teljesítenek. Nagyon köszönöm mindazoknak, akik ránk szavaztak.

Józsa László:

– Végtelenül jólesett ez az elismerés, nem is mertem volna remélni. Teljességgel kilátástalannak tűnt, hogy díjazzanak, mivel arra gondoltam, a nagyvárosban lakóknak sokkal nagyobb az esélyük, mint nekem, kunszentmártoninak.

– Máig sem tudom, ki volt, aki javasolt erre a megtisztelő elismerésre. Már az első fordulóban nagyon meglepődtem, hogy ott vagyok a 30 jelölt között. De már ez a színvonalas rendezés, ünnepélyes környezet is nagy hatással volt rám. És főleg az, hogy ez a díj közönség, a nép akarata volt.

Dr. Csányi Marietta:

– Nagyon szeretném megköszönni a vállalkozóknak és a rám szavazóknak is a díjat. Én dunántúli vagyok, és csodálatos helyen, Badacsonyőrsön jártam az általános iskola első három osztályát és ott tanultam a betűvetést petróleumlámpánál.

– Ezt mindig el szoktam mondani, ha előadást tartok. Azért is csodálatos az Alföld és ez a város, ahová én csak egyetemista koromban jöttem először, hogy így befogadott. Nagyon köszönöm mindenkinek.

Bodonyi Dóra:

– Szeretném megköszönni ezt a díjat, az egyesületemnek is köszönöm, hogy mindenben támogatott engem az idén. Remélem, jövőre is így lesz!

Kovács Berta

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!