ÖRMÉNYES

2017.09.16. 08:08

Kézzel hímzett táskát, anyagból készült edényeket is visznek a fővárosi kiállításra az örményesiek

– Most gulyásos és leveses tálakat készítünk, megrendelésre akár névre szólóakat is születésnapokra, ünnepekre – miközben mesél, pillanatok alatt formát kap a korongon forgó agyag Aradiné Szabó Tünde kezei alatt.

Három munkatársával május óta kézműveskednek az ­örményesi alkotóházban, közfoglalkoztatottként.

– Húsz éve végeztem el egy OKJ-s tanfolyamot Mezőtúron, egy törökszentmiklósi mesternél tanultam, de nem dolgoztam soha a szakmában. Örültem hogy jött ez a lehetőség, így feleleveníthetem a régen tanult mozdulatokat – mondja, miután végleges formát kap az agyagtál.

– Ez egy igen összetett folyamat. Maga a korongozás belefér tíz percbe, de aztán az alját ki kell szedni, a metszést, a feliratot rátenni, ezután van egy első égetés, majd még egy mázas égetés.

– Időjárástól függően két-három hét míg kiszárad, akkor van kész a termék.

„Most tanuljuk egyébként még a mázazást, ebben még nincs nagy gyakorlatunk, de bízunk benne, hogy hamarosan ebben is lesz”

– teszi hozzá.

Az alkotóházban szemet gyönyörködtető termékek sorakoznak: bőrből és textilből varrt, kézzel hímzett egyedi táskák, fülbevalók, papírból font dobozkák, díszpárnák, agyagból készült plakettek, vázák, edények, hűtőmágnesek sorakoznak a polcokon.

– Ezek is azok a termékek, melyekkel tavaly óta bővült a kínálatunk, egy részüket kiállítjuk majd a standunkon – mutatja Török Tamás polgármester.

– A múlt évben ugyanis részt vettünk az Országos Közfoglalkoztatási Kiállításon, Budapesten, ahová idén is elvisszük majd a helyben termesztett zöldségeinket, emellett saját készítésű paprikaőrleménnyel is készülünk.

Az örményesiek szép eredményt értek el már tavaly is, miniszteri elismerő oklevelet kaptak sikeres közmunkaprogram miatt,

a döntésnél több szempontot vett figyelembe a zsűri.

– Meghívást kaptunk, tavaly is és idén is, és én úgy gondoltam, hogy meg kell mutatni, hogy igenis, képesek vagyunk együtt, összefogással szép eredményeket elérni – mondja a polgármester.

– A közfoglalkoztatottakat képviselő háromfős delegáció szeptember huszonkettedikén indul a fővárosba, ahol három napon keresztül tart majd a kiállítás.

M. R. E.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!