KARCAG

2017.09.15. 09:26

Több száz kovácsoltvas tárgyat készített, ma már nem vállal nagyobb munkát

Tóth István kovácsműhelyében folytatódott a Pánti Ildikó szervezte városismereti séta programsorozata.

Tóth István a nyugdíjasoknak beszélt munkájáról

Fotó: Daróczi Erzsébet

– Szolnokon tanultam ki a műlakatosszakmát, majd részt vettem a budai vár és több fővárosi műemlék épület felújításában.

– 1974-ben kezdtem el díszmű kovácstermékekkel foglalkozni – sorolta a mester a vendégeknek, aki dr. Bellon Tibor muzeológus biztatására jobban beleásta magát a szakmába.

Évekig dolgozott az Iparművészeti Vállalatnak: kerítésekhez, korlátokhoz készített expotra alkatrészeket. Később népi iparművészeti tárgyak oromdíszek, bílyogok, cégérek kerültek ki a kezei közül.

Karcagon legnagyobb munkája a Múzeumpark kis- és nagykapuja.

Több száz kovácsoltvas tárgyat készített, melyre népi iparművész címet, két Gránátalma-díjat, Király Zsiga-díjat és nívódíjakat is kapott.

Tóth István a nyugdíjasoknak beszélt munkájáról
Fotós: Daróczi Erzsébet

– Az igazi, kézzel készített kovácsoltvas termékeket nem keresik, csak az olcsóbb, préseléssel, géppel készítetteket. Ehhez nem kell a díszműkovács-szakmát ismerni – állítja a nyugdíjas mester, aki ma már nem vállal nagyobb munkákat.

D. E.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!