KÜLÖNLEGES KIÁLLÍTÁS

2017.11.08. 12:45

Szolnoki sárkányfejes ivótülök? Ilyet még biztosan nem látott! – GALÉRIA

A Damjanich János Múzeum közelgő, különleges programjairól tájékoztatta a sajtót kedden dr. Horváth László múzeumigazgató, dr. Gecse Annabella néprajzi osztályvezető és Méri Tibor gyűjteménykezelő.

Csütörtök délután fél ötkor nyílik a Szkíták és kelták öröksége, a vaskor régészete Jász-Nagykun-Szolnok megyében című tárlat, mely a múzeum gazdag régészeti raktárának szinte teljes vaskori anyagát bemutatja majd.

Ennek a gazdag anyagnak egy részét a Magyar Nemzeti Múzeum is bemutatta, sőt külföldön is állandó az érdeklődés iránta.

Apropóját a Besenyszög határában száznegyven éve előkerült aranykincslelet évfordulója adja, s olyan ritka lelet is látható benne, mint az a szolnoki sárkányfejes ivótülök, ami az Európa nagyvárosait megjárt nemzetközi kelta kiállítás hívótárgya is volt egyben.

Most szombaton 16 órakor kezdődik a következő múzeumi őszbúcsúztató, aminek idei címe Méri Tibor közlése szerint Őszi Chanson lesz.

Ekkor lesz az „Én kül Szolnoknak sükeres térségeit áldom” irodalomtörténeti vetélkedő eredményhirdetése, majd a Bartók Béla Kamarakórus előadása várja az érdeklődőket.

Ezenkívül „Hátra van még a feketeleves” címmel a kávézás rejtelmeivel ismerkedhetnek az érdeklődők, akik végül dr. Tárnoki Judit régész kicsit személyesebb kalauzolásával rendhagyó sétát tehetnek a vendégek a hamarosan megújuló régészeti kiállításban.

Dr. Gecse Annabella pedig a november 15-én levő tudomány ünnepéről számolt be, ahol a Magyar Tudományos Akadémia hasonló programjához kötődően, elsősorban a reformációról, illetve a száz éve zajlott első világháborúról hangzanak el előadások. Valamennyi rendezvény ingyenes.

SZ. I.

Borítóképünkön Kovács Péter régész, aki a Szkíták és kelták öröksége – a vaskor régészete Jász-Nagykun-Szolnok megyében című kiállítás egyedülálló darabját, egy, a késő vaskorból származó „sárkányfejes” ivókürtöt tart a kezében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!