SZOLNOK/ZENE

2017.11.19. 19:57

Ilyen menő egy szolnoki rockbanda dobosának élete!

Létezik egy zenei műfaj, ami megosztja az embereket, hiszen az ízlések és pofonok a muzsika világában sem idegenek. A metál zene, még ha modern változatban is hallható, bizony mindig megosztó lesz, de abban egyetérthetünk mindannyian, hogy egy jó zenekar jó zenészekből áll össze.

Tehetséges, kitartó zenészek pedig csak jó zenét játszhatnak. Így van ez a Harrisons elnevezésű budapesti zenekarral is, amelynek napról napra több rajongója van, de a magyar metál zene világában már most is nagyon ismertek.

A banda szolnoki dobosával, a huszonnégy éves Balogh Andrással beszélgettünk a zenéről, a dobolásról, a jövőbeni terveikről.

– Miért pont a dobolás?

– A Szolnoki Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskolába jártam. Akkoriban egy hangszerbemutató koncert után minden első osztályos tanuló maga választhatta ki a számára legjobban tetsző, legérdekesebb hangszert, amelynek technikáját a szolnoki Bartók Béla Zeneiskolában sajátíthatta el.

– Itt még csak hat éves voltam, de a bemutató koncert után én egyből a dobokat környékeztem meg.

– A választott hangszert ott az összes elsős kipróbálhatta.

„Számomra akkora élmény volt a dobbal való első találkozásom, ami még most, 18 év után is minden alkalommal előtör belőlem, ha a hangszer mögé ülhetek.”

– kezdi lelkesen Balogh András zenei pályafutásának első pillanatait.

– Ezek szerint még általános iskolás korodban döntötted el, hogy a dobolással foglalkozol majd?

– Igen. Az általános iskolás éveim alatt számos hangversenyt, tanszaki koncertet és dobos versenyt teljesítettem nagy sikerrel, ezért kezdett egyértelművé válni, hogy felnőtt koromra mindenképpen szeretnék hivatásszerűen foglalkozni a dobolással.

Forrás: Beküldött fotó

– Meddig tartott megtanulnod úgy játszani, hogy már zenekarban dobolhass?

– Ahogyan az összes létező hangszernél, a dobnál is az alapokkal kellett indítanunk. Például hogy hogyan üljek helyesen a hangszer mögött, hogyan tartsam jól kézben a dobverőt úgy, hogy az közben meghosszabbítva kövesse a kezem mozdulatait.

– Négy évre volt szükségem az alapok elsajátításához és a magabiztos kottaolvasáshoz.

– Ennyi idő után ülhettem csak a mindenki által ismert teljes dobfelszerelés mögé, ahol aztán elkezdődhetett a jobb és bal kéz függetlenítése.

– Az első időszakban Ugró Béla tanár úrtól tanultam, illetve Szűcs Tamáshoz jártam külön órákra, aki már akkor is játszott a katonai és a szimfonikus zenekarban egyaránt. Ezekre az órákra a mai napig nagyon szívesen gondolok vissza, hiszen nélkülük talán most nem ott tartanék, ahol – mosolyodik el a nosztalgikus képektől a fiatal zenész.

– Az általános iskolában elért sikereimen felbuzdulva az Egressy Béni Zeneművészeti Szakközépiskolába mentem tovább tanulni, ahova nem volt egyszerű bekerülni, mert rengeteg vizsgán és meghallgatáson kellett helyt állnom, de sikerült!

– Itt volt szerencsém Pusztai Csaba tanár úrnál fejlődni, akire mindig is példaképként tekintettem. Mellette még négy éven át tanultam nagyon hasznos dolgokat.

– A középiskolás éveim alatt már aktívan zenéltem több különböző stílusú zenekarban is, például jazz, funky, klasszikus, rock és metál bandákkal.

– Jelenleg a budapesti Harrisons zenekarban dobolok, amivel országszerte turnézunk. A zenekar stílusát tekintve talán a modern metálhoz, metalcore-hoz áll a legközelebb, de természetesen minden dalunkat a sajátos, egyedi elemeinkkel bővítjük.

A Harrisons zenekar, Balogh András jobbról a második
Forrás: Beküldött fotó

– Emellett pedig alkalmanként más zenekarokban is dobolok, mint például a szolnoki Redrum Sindicate.

– Hogyan és hol zajlott a legjobb koncertetek a bandával?

– Minden koncertünk különleges valami miatt, így egyet kiemelni nagyon nehéz lenne.

– Például emlékezetes lehet egy fellépés azért is, mert a zenekar nagyon jól teljesít együtt a színpadon, de az euforikus érzést a közönség is kiválthatja bennünk, amikor ordít róluk, mennyire élvezik a produkciónkat.

– Ahogy turnézunk az ország különböző pontjain, sokszor már maga a helyszín miatt is kiemelkedő lehet egy-egy koncert.

– Szakmai szemmel viszont, a legjobb élményemet talán a budapesti Barba Negrában szereztem, ahol kifejezetten profi zenei és hangosítási feltételek álltak a rendelkezésünkre, de ezen kívül számtalan számomra kedves vidéki klub is van, amiket kiemelhetnék.

– Mesélj a legjobb koncert utáni bulitokról!

– Természetesen a koncert utáni bulik kivétel nélkül nagyon jól szoktak sikerülni, ahol hihetetlenül király érzés a hallgatóság gratulációit fogadni, vagy éppen kritikáit elfogadni. Na, meg persze a koncert után megérdemelt italokat! – bazsalyog András, hiszen egyértelmű, hogy ha akarják, ha nem, az ingyen piát sosem „ússzák meg”.

– Minden fellépés után maradunk még az adott helyszínen ismerkedni az emberekkel és a környezettel, akkor is, ha másnap már indulunk is tovább játszani.

– Mennyi időd jut a magánéletedre a zenekar és a mindennapos teendőid mellett?

– A zenélés és a koncertek mellett jelenleg kereskedelmi főiskolára járok és még dolgozom is. Tehát teljes mértékben összehozható a koncertezés a mindennapi dolgokkal és a magánélettel is.

„Persze, sokszor lemondásokkal jár, de ha ezt egy olyan dologért teszi az ember, amit szeret, akkor nem fáj annyira.”

– vélekedik András, aki azt mondja, a sikerhez vezető út bizony néha számára is rögös volt, de amikor elérte a célját, elfelejtett minden korábbi akadályt.

– Mik a tervek a zenekar jövőjét illetően?

– A Harrisonsal rengeteg tervünk van a jövőt tekintve. Ha befejeztük az idei turnét, szeretnénk felvenni és kiadni az első nagylemezünket.

– Gőzerővel dolgozunk az új számokon, de erről még egyelőre nem mondhatok többet. Még több koncertet tervezünk a jövőben, de ami a legfontosabb, hogy nagyon szeretnénk megmutatni magunkat külföldön is – zárja le a beszélgetést titokzatosan Balogh András, a Harrisons dobosa, mintha máris adódott volna erre lehetősége a zenekarnak, de többet tényleg nem árul el.

A Harrisons bandája természetesen megtalálható a közösségi és a videómegosztó portálokon is.

És ha már videómegosztó, íme, a Harrisons zenekar egyik leghíresebb száma, amit nem mellesleg a Szolnok-Szandai Repülőtéren vettek fel. Szerintünk nagyon menő!

Borda Zsanett

Borítókép: Beküldött fotó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!