Hagyományőrzés

2017.09.22. 19:55

Elődeik örökségét ápolják a civilek

Tájházban mutatná be a régmúlt örökségét a Túrkevén nemrégiben alakult hagyományőrző egyesület. A civil szervezet tagjai a napokban a budapesti Kun Ünnepen is képviselték városukat.

Puli Laci korhű ruházatban jelenik meg a rendezvényeken

Fotó: Mészáros János

Puli Laci Hagyományőrző Egyesület – első hangzásra furcsának tűnik a név, de csak azoknak, akik kívülállónak számítanak Túrkevén.

– Találékony ember a kevi – nevet Nagy László, az egyesület elnöke.

– Engem Puli Lacinak hívnak, mióta az eszemet tudom. Mivel Nagy Lászlóból igen sok van a városban, a szüleimet P. Nagyként emlegették, innen jött a Puli. Mindenki így ismer a városban, ezért kézenfekvő volt, hogy az általam életre hívott egyesület is ezt a nevet viselje.

Puli Laci le sem tagadhatná, mennyire fontosnak tartja elődeink örökségének ápolását. Otthonában mindenfelé régi eszközökbe, ruhadarabokba botlunk, bármerre nézünk. Évszázados bográcsban fő a vacsora a baráti összejöveteleken, a falról rámás csizmák lógnak, de régi korsók, vasalók, s egyéb használati eszközök is szép számmal akadnak.

– Egyelőre itthon tárolom az évek során összegyűjtött régiségeket, de azt tervezzük, hogy mielőbb szeretnénk kialakítani egy tájházat, ahol mindennek helye lesz – mondja.

– Maga a ház már adott egy nagylelkű felajánlásnak köszönhetően, a következő hetek-hónapok pedig azzal telnek majd, hogy megfelelő módon felújítjuk, helyreállítjuk és berendezzük majd. Ám a végső célom az, hogy élővé varázsoljuk ezt a helyet, nem csupán körbejárható, megnézhető múzeumot szeretnénk létrehozni.

– Úgy tervezzük, hogy rendszeresen szervezünk programokat családok számára, ahol a szülők, nagyszülők újból felfedezhetik a gyermekkorukból ismert tárgyakat, játékokat, megmutathatják saját gyermekeiknek, miként működnek, mire használhatóak. Szerencsére egészen jó állapotú a ház kemencéje, ott tudunk majd készíteni hagyományos ételeket.

Puli Laci korhű ruházatban jelenik meg a rendezvényeken
Fotós: Mészáros János

Puli Laci számára ez utóbbi igazán testhezálló feladatnak számít, hiszen az elmúlt évek során számos főzőversenyen szerepelt sikerrel baráti társaságával.

„Arra törekszünk, hogy az igazi kun ételekkel ismertessük meg az embereket”

– Szívesen főzök birkapörköltet, természetesen kevi módra, ám szeretném megmutatni, hogy ezen túl is léteznek még hagyományos bográcsos ételek, amelyek erre a vidékre jellemzőek.

– Gyakran főzünk például ümmögöt, ami az öreglebbencs egyik változata, s előfordult már, hogy egy főzőversenyre tikmonyos galaburgyival neveztünk. A nagynevű zsűri először csak hümmögött, látszott, hogy fogalmuk sincs, mi lehet ez. Pedig rendkívül egyszerű: a galaburgyi gyakorlatilag az öreglebbencs, slambuc, a tikmony meg persze tojást jelent.

– Ebben az esetben pedig arról van szó, hogy a már majdnem elkészült lebbencshez felvert tojást keverünk. Végül nagy sikert arattunk, hiszen egyszerűsége ellenére rendkívül finom ételről van szó.

A tájházban tervezett programokon résztvevők minden bizonnyal megkóstolhatják a tikmonyos galaburgyit éppúgy, mint a kemencés finomságokat. Az egyesület tagjaival pedig Túrkevén éppúgy találkozhatnak a különböző fesztiválokon, mint a megye, sőt az ország más rendezvényein is.

Falvédőgyűjtemény a dobozokban

Puli Nagy László a családját is megfertőzte a hagyományőrzéssel. Felesége ugyan eleinte nem sok értelmét tartotta a dolognak, végül azonban némi tiltakozás után még az általa használt kismotort is régiségekre cserélték. Bár munkája messze áll tőle, varrónőként is megállja a helyét, hiszen a rendezvényeken használt összes parasztinget, sujtásos mellényt, nadrágot ő varrta.

Azt a különleges falvédőgyűjteményt is ő tartja rendben, amely közel száz darabból áll. A tervek szerint ezekből a falvédőkből is a tájházat fogják díszíteni a legkülönlegesebbek.

S bár a nagyobb gyermekeik már kirepültek, külföldön élnek, a legkisebb szakácstanulóként komoly segítséget jelent a főzőversenyeken. Ő különböző népi hangszereken is jól játszik, így előadásával színesíteni tudja a rendezvényeket.

Szilvási Zsuzsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!