KUNSZENTMÁRTON

2017.09.23. 13:30

Könyvet írt az Afrikában dolgozó magyar orvosokról

Dr. Pusztai Gabriella „Magyar orvosok Fekete-Afrikában” című könyvét mutatta be nemrégiben dr. Kubassek János, az érdi Magyar Földrajzi Múzeum igazgatója.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

– Nemcsak izgalmas, de fontos feladat azt kutatni, hogy a magyarok milyen lényeges, egy közösség életére meghatározó tettet vittek végbe hazánkon kívül – magyarázza a múzeumigazgató-kutató, hangsúlyozva, csak úgy érdemes könyvet írni bármilyen témáról, ha azt lehet kutatni, ha arra elegendő időt szán az ember.

A szerző nemcsak a régi újságcikkeket és más írásos dokumentumokat tanulmányozta, hanem leszármazottakat is felkutatott. Eljutott például Kolozsvárra, ahol az egykor Belga-Kongóban dolgozó Scheitz László rokonait és az orvos több száz levelét találta meg. Brüsszelben találkozott az utolsó, immár 94 esztendős magyar orvossal, aki gyarmaton dolgozott.

Pusztai Gabriella orvosok életrajzát kutatta
Forrás: Beküldött fotó

Afrikába viszont nem tudott elutazni, ahogy mondja, ez a családos kutatók sorsa.

Dr. Pusztai Gabriella olyan orvosok életrajzát is bemutatja, mint például Fuszek Rudolf, aki Libéria egészségügyi minisztere volt, Mészáros Kálmán, aki Etiópiában az uralkodó, Hailé Szelasszié udvarának előkelő tagjait gyógyította, valamint Sáska László, aki Tanzániában telepedett le, és vendégei közé tartozott Hemingway, Kittenberger Kálmán és Széchenyi Zsigmond.

J. Zs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!