JÁSZAPÁTI

2017.10.17. 15:26

Megemlékeztek Jászapáti nemzetközi hírű, legendás festőművészéről

Az „ecset Petőfijére” emlékeztek szülővárosában hétfőn délután. A már életében is hazai, illetve nemzetközi elismerésnek örvendő Vágó Pál festőművész jászapáti emlékhelyeit felkeresve idézték fel az alkotó életútját.

Halálának évfordulóján emlékeztek a festőművészre

Fotó: Banka Csaba

Az 1853. június 6-án született és 1928. október 15-én elhunyt művész szerelmese volt szülőföldjének, amely egész életművére meghatározó hatással volt.

Münchenben, majd Párizsban folytatta tanulmányait, előszeretettel festett jászsági, illetve alföldi tájakat, közreműködött Feszty Árpád „A magyarok bejövetele” című monumentális alkotásának elkészítésében.

A legnagyobb elismerést a Huszárság diadalútja című munkájáért kapta. Itthon Lotz-díjjal tüntették ki, Franciaországban pedig a francia becsületrenddel ismerték el alkotását.

Halálának évfordulóján emlékeztek a festőművészre
Fotós: Banka Csaba

Hétfőn a Pájer Antal Művelődési Ház szervezte emlékünnepségen először a Vágó Pál-szobornál, majd az alkotó szülőházánál, végül a sírjánál koszorúztak.

Az emlékműsorban általános iskolások, a Pethes Sándor Ifjúsági Fúvószenekar tagjai, valamint a Szivárvány Tanoda diákjai működtek közre.

B. Cs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!