Legenda

2017.10.22. 18:37

Mennyire ismeri településének történetét? – Lehel kürtjének legendája

Jelenleg a jászberényi Jász Múzeumban található az ország egyik legrégebbi ereklyéje, a X–XI. századi „Lehel kürtje”.

Lehel-kürtje

Forrás: jaszmuzeum.hu

A kürt Bizáncból származik, elefántcsontból van faragva. Ehhez a tárgyhoz fűződik egyik legszebb hősi regénk, a Lehel-monda. Ezt a regét szinte mindenki ismeri (hiszen az iskolában is olvastunk róla), de most felelevenítjük:

„A Lehel-monda szerint 955-ben I. Konrád uralkodása alatt történt, hogy a magyarok Németországot erősen feldúlták. De amikor Augsburg városához értek, erős ellenállásra találtak. Itt esett fogságba a kalandozó magyarok két vezére, Lehel (Lél) és Bulcsú is, akiket mindjárt a császár elé vittek. Azt mondta nekik: „Válasszatok magatoknak olyan halált, amilyent akartok.”

Lehel erre így felelt:

„Hozzátok ide a kürtömet, előbb megfúvom, aztán válaszolok.”

Mielőtt belefújt volna, közelebb lépett a császárhoz, és a kürttel olyan erősen homlokon vágta, hogy az azonnal meghalt. Lehel ekkor így szólt: „Előttem jársz, és szolgám leszel a másvilágon!” A régi magyaroknak ugyanis az volt a hitük, hogy akiket az életük folyamán megölnek, azok a másvilágon nekik szolgálni tartoznak. A Lehel-kürt minden korban a jászok összetartozását szimbolizálta.”

A monda sajnos nem teljesen állít valós dolgokat. Ami igaz belőle, hogy tényleg megöltek az augsburgi csatában egy Konrád nevű embert, de nem a császár volt, hanem herceg. Egy nyílvessző szúrta át a torkát, ami a magyaroktól származott, de nem Leheltől. Lehel igazi legendás kürtje a vezér fogságába esése után valószínűleg idegen kézre került.

Az évek folyamán több kürtöt is összefüggésbe hoztak Lehellel, de egyik sem lett bizonyíthatóan az övé. A ma látható kürt a 12. században készülhetett, valószínűleg Kijevben. Arról, hogy ez a kürt, ami most a múzeumban található, hogy került a jászságba, azt mai napig nem tudni biztosan.

Lehel-kürtje
Forrás: jaszmuzeum.hu

Igazából az, hogy a legenda igaz vagy sem egyáltalán nem számít. Ez egy méltóságjelvény, ami a jászok legbecsesebb ereklyéje. Ünnepi alkalmakkor mindig oldalukon vagy vállukon viselték, mint hatalmuk jelképét, majd halálukkor megillette őket az a végtisztesség, hogy a Jászkürtöt (Lehel-kürtjét) a koporsójukra tették.

A jászság és a jászok összetartozásának legfőbb jelképe a pecséteken, a települések címerein és zászlóin is megjelent, de rákerült számos oklevélre és használati tárgyra is.

Forrás: jaszmuzeum.hu, itthon.hu

B.Z.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!