A királynő is áldását adta

2017.11.27. 14:57

Jövőre megnősül Harry herceg

Itt a vége a találgatásoknak: a brit herceg eljegyezte amerikai barátnőjét, Meghan Markle-t.

A hírt hétfőn jelentette be hivatalosan Harry édesapja, Károly brit trónörökös.

A walesi herceg londoni hivatala, a Clarence House nyilatkozata szerint a 33 éves Harry és a 36 esztendős Meghan Markle esküvője 2018 tavaszán lesz. A közlemény szerint a pontos dátumot az udvar „megfelelő időpontban” ismerteti majd.

A Clarence House bejelentése szerint Harry novemberben jegyezte el barátnőjét Londonban, és erről tájékoztatta nagymamáját, a 91 éves II. Erzsébet királynőt, aki férjével, a 96 éves Fülöp herceggel együtt „elragadtatással fogadta” az eljegyzés hírét és sok boldogságot kíván az ifjú párnak. Harry Meghan szüleinek áldását is kérte, amit meg is kapott.

Nem vehetne el akárkit

A brit bulvársajtó már a múlt hét végén tényként kezelte az eljegyzést. A londoni fogadóirodák is megneszelhettek valamit, mivel hirtelen beszüntették a tétek felvételét arra a fogadási lehetőségre, hogy Harry eljegyzi-e, valamint feleségül veszi-e barátnőjét. A találgatások özöne már azután elindult, hogy a királynő nemrégiben teán fogadta Harryt és Meghan-t a londoni Buckingham-palotában.

Egy ilyen látogatás korántsem puszta formalitás, a királyi házasságokról szóló brit törvény ugyanis kimondja:

a trónutódlási sor első hat helyén álló hozzátartozók házasságát az uralkodónak előzetesen jóvá kell hagynia, és az udvari protokoll alapján az uralkodó csak olyan házastársjelölteket fogad, akiknek személyét elfogadja.

Meghan Markle fogadtatásának puszta ténye így a házasság királynői jóváhagyását jelző uralkodói gesztus is volt egyben. A trónutódlási listán egyébként Harry jelenleg az ötödik; édesapja, Károly herceg az első, őt követi Vilmos herceg, majd két gyermeke, György herceg és Sarolta hercegnő.

Bátyjához hasonlóan Harry is polgári származású hitvest választott. Vilmos felesége, Kate Middleton – aki a frigy óta a Cambridge hercegnője címet viseli – egy angliai faluban nőtt fel, szülei a British Airways légitársaság alkalmazottai voltak, bár az utóbbi években igen sikeres vállalkozókká váltak.

Meghan Markle személyében a brit monarchia történelmében először kerül elvált, afrikai-amerikai gyökerű amerikai állampolgár a királyi családba a trónutódlási lista egyik magas rangú tagjának hitveseként.

Az idők változását és az udvari protokoll szigorának enyhülését jelzi, hogy 81 évvel ezelőtt VIII. Eduárdnak még le kellett mondania a trónról, mivel ő is egy elvált amerikai nőt kívánt feleségül venni Wallis Simpson személyében. Ezt akkoriban sem az udvar, sem a brit kormány nem volt hajlandó jóváhagyni, így VIII. Eduárd 1936-ban alig több mint 300 napnyi uralkodás után, a koronázást meg sem várva lemondott.

Véget ér Harry zűrös magánélete?

A brit és a világsajtó tavaly ősszel kezdte gyanítani Harry és a Los Angeles-i születésű Meghan Markle kapcsolatát. A herceg és a színésznő tavaly nyáron Kanadában, egy jótékonysági rendezvényen ismerkedett meg.

Meghan Markle-t Harry feleségeként a királyi fenség (Her Royal Highness, HRH) titulus illeti majd meg, és II. Erzsébet királynő döntésén múlik, az újdonsült családtag visel-e majd külön hercegnői címet is, hasonlóan ahhoz, ahogy Vilmos felesége, Katalin a Cambridge hercegnője címben részesült.

Borítókép: A leendő hercegi pár egy teniszmeccsen Torontóban. AFP PHOTO / GETTY IMAGES / CHRIS JACKSON

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!