választás

2018.04.01. 11:10

A ballábas sztárfocista a jobboldallal rokonszenvez

Bölöni László mindenkit szavazásra buzdított.

Alkmaar, 2009. szeptember 28. BÖLÖNI László, a Standard Liege belga labdarúgóklub vezetõedzõje a csapat edzésén Alkmaarban 2009. szeptember 28-án, egy nappal az elõtt, hogy együttese a Bajnokok Ligájában megmérkõzik az AZ Alkmaar csapatával. (MTI/EPA/KOEN VAN WEEL)

Jobboldali politikai meggyőződését hangoztatta a Krónika erdélyi magyar napilap hétvégi számában közölt interjúban Bölöni László egykori világhírű labdarúgó, a belga Royal Antwerp FC jelenlegi szakvezetője – írja a Magyar Idők.

Az erdélyi származású sportvezető elmondta: román, magyar és francia állampolgársággal rendelkezik, és eddig a francia és a román választásokon vett részt, de most a magyarországi parlamenti választáson is leadja a voksát. Elmondta: a francia politikai helyzetet ismeri a legjobban, a romániai politikát bonyolultnak és zavarosnak tartja, a magyarországi közéleti térkép számára sokkal áttekinthetőbb és egyértelműbb.

Bölöni László megjegyezte: ballábas labdarúgó volt, a politikában azonban a jobboldallal rokonszenvez.

„Azt vallom, hogy a választó nem naiv, égből pottyantott figura: családja van, gyermekei, tapasztalatokkal és elvekkel rendelkezik. Érez és mérlegel, és ha a többség Fidesz-párti, annak megvan az előélete, magyarázata”

– jelentette ki az erdélyi magyarok többségének a jobboldali nézeteire utalva.

Elmondta: a magyar állampolgárság határon túli kiterjesztéséről tartott 2004. december 5-i népszavazást követően közel két éven át románul válaszolt bármelyik magyarországi újságíró első két kérdésére:

„Ha elutasítottatok, akkor tessék, itt vagyok nektek románként”

– magyarázta akkori magatartását.

Értetlenségének adott hangot amiatt, hogy a jelenlegi kampányban is ott van az, aki egykor az elutasításra buzdított, és

„továbbra is másoknak nyitna kaput, nem pedig a magyaroknak. Nem szégyellek arra buzdítani mindenkit, hogy akinek jogában áll, április 8-án menjen el választani”

– jelentette ki Bölöni László.

A labdarúgó szakember szerint Európában ma nem tudnak beszélni a bevándorlásról, ha pedig megpróbálják, akkor vagy hazudnak, vagy durvák, és szalonképtelenek, ez pedig senkinek nem jó. Szerinte azért nincs a migrációra megoldása senkinek, mert senki sem tudja, milyen léptékű a jelenség, és mikor lesz vége.

Úgy vélte: Európa ki tudna egy „üzleti tervet” dolgozni, ha tízmillió emberről kellene gondoskodni, de senki nem mond számokat, „és ettől válik aljassá az egész”. Bölöni szerint a nagyon ritka konkrét válaszok egyike – a maga vitatottságával együtt – a magyar megoldás, a kerítésépítés volt. Kijelentette: ezt pozitív provokációnak tartja, mert arra kényszeríti Európát, hogy foglalkozzon a helyzettel.

A 108-szoros román válogatott játékos kijelentette: értelmetlen összehasonlítani az 1986-os futballt – amikor a bukaresti Steauával megnyerte a Bajnokcsapatok Európa Kupáját – a maival. Úgy vélte: a futball iparággá vált, amely nagyobb bevételt csak több fellépés árán képes kitermelni. Szerinte ezzel a folyamattal nem tud lépést tartani a magyar vagy a román futball.

A Cristiano Ronaldo felfedezésére vonatkozó kérdésre Bölöni elmondta: Ronaldo olyan tehetséges játékos volt, hogy – hacsak nem éri valami súlyos baleset – nem tudott volna elkallódni. Azt tartotta saját érdemének, hogy a Sporting Lisszabon edzőjeként nézte az ifik meccseit is, és korán kiszúrta magának a játékost, akit aztán meghívott a felnőtt csapatba.

Borítókép: MTI/EPA/KOEN VAN WEEL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!