Britanniában sincs ilyen kincs

2018.06.02. 10:00

Erdélyi birtokaira látogatott Károly herceg

A walesi herceg rajong a vidékért, több háza is van a szász- és székelyföldi falvakban.

Szászfehéregyháza, 2018. május 31. Károly walesi herceg, brit trónörökös Erdélyben, szászfehéregyházi (Viscri, Deutsch-Weisskirch) birtoka elõtt 2018. május 31-én. MTI Fotó: Kátai Edit

Ismét Erdélyben tartózkodik a brit trónörökös. Károly herceg az elmúlt bő másfél évtizedben különös érdeklődést mutatott a vidék iránt, saját bevallása szerint beleszeretett ebbe a régióba, ahol több birtokot is megvásárolt. A trónörökös szívén viseli az erdélyi hagyományok és az épített örökség sorsát, ezért alapítványai több tucatnyi falusi házat restauráltak a hagyományos építészeti jegyek tiszteletben tartásával.

Károly herceg (k) Zalánpatakon június 1-jén. A brit trónörökösnek birtoka van a székely faluban
MTI Fotó: Kátai Edit

A román miniszterelnöknek 2011-es látogatásakor kifejtette: Erdélyben nagyon szép hagyományok élnek, amelyeket meglátása szerint hatékonyabban kellene népszerűsíteni. Ekkor Csíkdelnén még a kaszálást is kipróbálta, ami annyira megtetszett neki, hogy megkérte a helybélieket, küldjenek neki Nagy-Britanniába egy ilyen szerszámot.

A walesi herceg korábban Erdélyt „Románia legjobb exporttermékének” nevezte. Szerinte Nagy-Britannia sem rendelkezik ilyen értékes kinccsel. A herceg kifejtette, hogy Erdély tájai lenyűgözik, és szerinte meg kellene azokat őrizni minél természetesebb formájukban. Károly biotermékeket is előszeretettel fogyaszt, látogatásai alkalmával rendszerint részt vesz a helyiek által szervezett hagyományos termékek bemutatóján, arra buzdítva a gazdákat, vegyszerek nélkül állítsák elő azokat.

A brit trónörökös háza Szászfehéregyházán május 31-én
MTI Fotó: Kátai Edit

„Arra a következtetésre jutottam, hogy Erdély a véremben van” – ezt még 2008-ban nyilatkozta a brit trónörökös. Az újságíróknak bevallotta: különleges módon ragaszkodik Erdélyhez. A régió iránti rokonszenvének alátámasztásaként emlékeztetett arra, hogy a családi kapcsolatok is vonzzák. Károly herceg egyik felmenőjének, Rhédey Klaudiának ugyanis a földi maradványai a Maros megyei Erdőszentgyörgyön nyugszanak. Az 1841-ben elhunyt Rhédey Klaudia Mária brit királynő nagymamája, a most uralkodó II. Erzsébetnek pedig ükanyja volt.

Károly herceget a családi szálak, az épített örökség és a hagyományos élelmiszerek mellett a vad táj is vonzza. Az iparosítás kevéssé érintette ezt a vidéket, ami manapság ritkaság. A herceg szerint éppen emiatt hatalmas lehetőség rejlik a régióban. Még 2008-ban kifejtette: arról próbálja meggyőzni az erdélyi falvak jövőjében kételkedő helyieket, hogy a természeti szépségek, az épített örökség, valamint a hagyományos életmód és kultúra megőrzése révén több pénzt vonzana a régió, mintha ezeket az értékeket eltüntetnék a modernizáció jegyében. „Nincs Európában ehhez hasonló táj, ezért kérem, ne veszítsék el azt” – mondta akkor Károly herceg a helyieknek.

 

A walesi herceg helyiekkel beszélget Szászfehéregyházán május 31-én
MTI Fotó: Kátai Edit

Borítóképünkön Károly walesi herceg, brit trónörökös Erdélyben, szászfehéregyházi birtoka előtt 2018. május 31-én.

MTI Fotó: Kátai Edit

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!