buckingham-palota

2018.06.26. 19:37

Lovaggá ütötték Barry Gibbet, a Bee Gees volt énekesét

Nagy-Britanniában az uralkodói kitüntetéseket évente kétszer ítélik oda, először II. Erzsébet királynő júniusi hivatalos születésnapján, majd újév előestéjén.

Singer Barry Gibb (C), of the Bee Gees, holds his medal as he poses with with his wife, Linda (2R), and children, Michael (R), Alexandra (2L) Ashley (L), after being knighted as a Knights Bachelor (Knighthood) during an investiture ceremony at Buckingham Palace, in London on June 26, 2018. / AFP PHOTO / POOL / Steve Parsons

Fotó: AFP

Lovaggá ütötték kedden a Buckingham-palotában Barry Gibbet, a legendás angol popegyüttes, a Bee Gees utolsó életben lévő tagját.

A 71 éves Gibb a brit zenei életben kifejtett, valamint jótékonysági tevékenységéért került fel az uralkodó által újév alkalmából magas elismerésben részesítettek listájára, amelyet még tavaly decemberben hoztak nyilvánosságra.

A Buckingham-palota a Twitteren tett közzé egy fényképet a keddi ceremóniáról, amelyen Károly walesi herceg, II. Erzsébet királynő fia ütötte lovaggá az uralkodó nevében a zenészt.

A Bee Gees, amelyet a három fivér, Barry, Robin és Maurice Gibb alapított, több mint 220 millió lemezt adott el világszerte

és ezzel minden idők egyik legsikeresebb popegyütteseként vonult be a történelembe. A három testvér 2001-ben megkapta a Brit Birodalom Rendjének Parancsnoka (CBE) címet.

A Bee Gees nevéhez fűződik a diszkókorszak néhány legnagyobb slágere, köztük az 1977-es Szombat esti láz filmzenéjeként világhírűvé vált Stayin' Alive, a Night Fever és a How Deep Is Your Love című számok.

Lovagi kitüntetésének decemberi bejelentésekor Gibb két néhai testvérére, a 2003-ban elhunyt Maurice-ra és a 2012-ben meghalt Robinra utalva kijelentette: az elismerés ugyanannyira megilleti őket is, mint őt. A keddi ceremóniát követően Sir Barry Gibb elmondta, hogy a kitüntetés még mindig kicsit szürreális számára. Hozzátette: ez óriási elismerés, amelyet a hazádtól kaphatsz, és rendkívüli büszkeséggel tölt el.

A Gibb-testvérek a brit Man-szigeten látták meg a napvilágot és Manchesterben nőttek fel.

Nagy-Britanniában az uralkodói kitüntetéseket évente kétszer ítélik oda, először II. Erzsébet királynő júniusi hivatalos születésnapján, majd újév előestéjén. A tavaly decemberben közzétett lista 1123 nevet tartalmaz.

A lovagi rangra emeltek névsorában Barry Gibb mellett Ringo Starr, a Beatles egykori dobosa is helyet kapott (őt márciusban ütötték hivatalosan lovaggá), a brit pop-rock olyan klasszikusaihoz csatlakozva, mint Sir Elton John, Sir Mick Jagger, Sir Tom Jones és Sir Cliff Richard.

Borítókép: Középen Barry Gibb, mellette felesége, két fia és lánya Pool/ AFP/ Steve Parsons

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!